Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony

Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony bemutatkozása

Honlapunk: http://www.adony.hu/bor/node


Nagymesteri köszöntő


Tisztelt Látogató!


Engedje meg, hogy a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony nagymestereként szeretettel köszöntsem Önt! Köszönjük érdeklődését borrendünk iránt! Kérem, olvassa el az alábbi kis összefoglalót borrendünk múltjáról, történetéről, melyekről a http://www.adony.hu/bor/ linkre kattintva további részleteket is megismerhet!


Adony már a bronzkortól fogva lakott település, majd a római korban Vetus Salina néven az egykori katonai határvonal, a Limes katonai erőssége. Az itt állomásozó római katonák már foglalkoztak szőlőműveléssel és borkészítéssel is. Kiváló bizonyíték erre a településünk határában előkerült, római korból származó oltárkő, melyet Bacchusnak (más néven Libernek) szenteltek. A kő ma is megtalálható szőlőhegyünk központi részén. Az újkori történelmünkben új lendületet adott a borral való foglalatosságnak a németek betelepítése az 1720-as években. A többnyire a Dunán érkező (Donauschwaben) német telepesek felélénkítették a szőlő- és borkultúrát, magukkal hozták a Szent Orbán védőszent iránti tiszteletet, ünnepkört.


Borrendünk krónikájában az 1993-as év az első meghatározó mérföldkő, mikor is 3-4 főből álló baráti társaság egy közös poharazgatás közben felvetette az első borverseny megrendezésének gondolatát. A gondolatokat tettek követték, így 1994. május 27-én került megrendezésre az első borverseny az adonyi kistérségben. Érdekesség, hogy az első versenyen 67 bormintával neveztek a gazdák. A többnyire szekszárdi borászok által bírált borok között nem született aranyérem. Ez arra sarkallta a szervezőket, hogy tovább folytassák a munkát, a további borversenyek mellett szakmai kirándulást, különböző tanulást célzó összejöveteleket kezdtek szervezni. Ebből a pár fős csapatból alakult meg 1998-ban az Adony környéki Szent Orbán Szőlő- és Borbaráti Egyesület.


2006-ban az akkori vezetőség a további szakmai fejlődés érdekében borrenddé alakulásra tett javaslatot a tagságnak, melyet a nagy többség el is fogadott. Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony néven folyattuk tovább a szakmai munkát, 2007-ben pedig felvételt nyertünk a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségéhez is.


Napjainkban a borrend tagsága mintegy 70 fő létszámot tesz ki. Szokásos éves rendezvényeink közé tartoznak: Gazdanap, Szent Orbán nap, Kistérségi Borverseny, Nagy Koccintás, Újbor Ünnep és Hálaadás, Márton-napi Újbor Mustra, János-napi Boráldás, Szakmai kirándulás az ország borvidékeire.


Legnagyobb ünnepünk a Szent Orbán Hegyünnep, melyet minden évben, a május 25-éhez közelebb eső szombaton tartunk. Ezen részt vesznek borrendi delegációk is az ország minden részéből, látványos felvonulással ünnepélyessé téve a rendezvényt.


Virtuális látogatását megköszönve, szeretettel várjuk Önt személyesen is szőlőhegyünkön, pincéinkben!


Schmidt Attila
NagymesterElérhetőség:
Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony
Székhely: 2457 Adony, Bajcsy-Zs. u. 5.
Adószám: 18488395-1-07
Levélcím: Schmidt Attila nagymester, 2457 Adony, Rákóczi F. u. 40.
Tel.: +36 20 326 3409
E-mail: borrendadony@gmail.com
Web: www.adony.hu/bor


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center