Boldog Tamás cikke az MBOSZ jubileumi ünnepségéről

XXI. századi borlovagok


Néhány hete ülte 30. születésnapját az MBOSZ, ismertebb nevén a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. Tekintsünk hát bele egy picit eme nívós szervezet munkájába, céljaiba, és törekvéseibe. Mi lehet a titka egy több évtizede jól működő szervezetnek? Igaz az első borrendek a világban már a középkorban kialakultak, Magyarország azonban csak 1988 novemberében érezte úgy, az akkor már létező 13 borrend, szövetségbe tömörülve többet tehetnek a hazai borágazatért. A teljes tagság napjainkban 48 borrend határainkon belül, és 10 társult rend a határokon túlról. Összesen a tagság meghaladja a 6 ezer főt, melyből beöltözött borlovag több mint 2500, és 3500 ember pedig pártoló tagi státuszban harcol a magyar bor hírnevéért. Bár ez a szám látszólag csalóka, hiszen rengeteg borrend rendelkezik hírvivő lovagokkal, akik prominens személyiségek, akik sokat tettek egy-egy borrendért, de a borrendek napi munkájában nem vesznek részt. Sajnos sokan azt hiszik, hogy ezek a rendek érinthetetlenek, és nem fogadnak maguk közé új tagokat, és erre nem is nyitottak. Mintha csak kihalási alapon lehetne oda beörökölni magunkat.

Ezzel ellentétben a valóság… A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége az elmúlt években komoly vérfrissítésbe kezdett. Koczor Kálmán elnök nagymester egyik legjobb kezdeményezése, miszerint a rendezvényeken és megjelenéseken kötelező tegezést rendelt el. Kortól, nemtől függetlenül. Nyitás, a kor előre haladtával a fiatalok, és a tehetséges borhoz értő emberek felé. Ezen célok mentén épül jelenleg a 21. századi MBOSZ. A fiatalok lendülete, technikai zsenialitása, és szervezőkészsége új nézőpontba helyezte az elkövetkezendő évek terveit.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk azon tapasztalt, és bölcs tagjainkról sem, akik ezeknek a fiataloknak nagy becsben tartott tapasztalataikat tovább adják. Ezek után a közös összetartó erő a bor. És azon túl hogy egy-egy borrend milyen presztízst harcol ki magának a szervezeten belül? Minden borrend saját belátása szerint cselekszik. Bárki alapíthat borrendet még ha nincs is szőlője, bora, és ha nem is tartozik egy borvidékhez sem a terület. Furán hangzik, de egy fontos szem előtt tartandó dolog van, az pedig a kulturált borfogyasztás hirdetése, az országban és a világban. Szóval lehetsz te, aki épp ezt a cikket olvasod, úgy véled értesz a borokhoz, de tájékozottságodat egy jó társaságban, sok borrendi rendezvénnyel, és tudással bővítenéd, ajánlom figyelmedbe az MBOSZ honlapján megtalálható borrendek listáját. Úgy érzed, hogy a környékeden ez nem valósítható meg? Dehogynem, hiszen a bort sokan szeretik. Nem te vagy az egyetlen, aki a jobb minőségű borokat kedveli, és kóstolja, akkor itt az idő, hogy a tettek mezejére lépj, és megalapítsd a saját borbaráti egyesületed, mely később akár borrenddé is válhat. A XXI. századra a magyar bor világhírneve megkérdőjelezhetetlen, a fejlődés töretlen, az összefogás egyre szélesebb körű. Látni néhány üdítő példát, akik nem a „ha az én tehenem megdöglött dögöljön meg a szomszédé is” elv alapján gondolkodnak.

Ezen összetartó erő nem csak a szövetségen belül érezhető, hanem borászatok között is.

Szóval pohárra, és borra fel, egy zászló alatt előre a magyar borért!

Boldog Tamás
Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony


img-0902.JPG img-0912.JPG img-0918.JPG img-0920.JPG img-0922.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center