A Szent Orbán Borrendek nemzetközi borversenyen jártunk

2018. december 8-án borrendünk háromfős küldöttsége részt vett az Ógyallai Borászati Körzetben működő Szent Orbán Borrend által első alkalommal szervezett Szent Orbán Borrendek nemzetközi borversenyén, a (szlovákiai) felvidéki Szentpéter településen.

A korábban borrendünk kezdeményezésére létrejött szövetség tagjai (öt borrend) részére most először került ilyen jellegű verseny megrendezésre. Sajnos, a szövetség két tagja, a (romániai) nagykárolyi és a hajósi barátaink ezúttal nem tudtak eljönni, de a házigazdák és küldöttségünk mellett a (szerbiai) vajdasági barátaink Horgosról nagyobb, nyolc fős létszámmal jelentek meg az összejövetelen, melyre összesen 82 borminta érkezett.

Adonyból a kiváló szervezésnek köszönhetően 40 mintát indítottunk a versenyen. Legnagyobb örömünkre a borverseny legjobb bora, mely a legmagasabb pontszámot, ezzel a Champion díjat is elnyerte Paulusz Imre adonyi borlovag Irsai Olivér 2018-as újbora lett. A további adonyi aranyérmesek a következők: Paulusz Imre Kékfrankos rozé és Pinot Noir rozé borai, Bencsik Csaba Vegyes fehér bora, Fülöp Ferenc Ezerjó bora, Boldog Tamás Sauvignon Blanc bora, Fónad József Vörös cuvée bora és Králl István Cabernet Franc bora, melyek mindegyike 2018-as újbor!

Gratulálunk valamennyi adonyi helyezettnek és köszönjük, hogy az elért eredményekkel öregbítették a területünkön termelt borok hírnevét!

A verseny kiötlő Kovács János nagymester javaslatot tett arra, hogy a továbbiakban évente mindig más helyszínen, rotációs rendszerben rendezzük meg ezt a borversenyt. A 2019. évi helyszínről még nem született döntés, de borrendünk vezetősége szívesen venné a verseny folytatását, akár adonyi rendezéssel is. Köszönjük a rendezvény ötletét, a szervezést és a szíves vendéglátást felvidéki barátainknak! Borrendünket borbírálóként képviselte: Nedves Tibor főpohárnok, Májer Béla krónikás és a beszámoló írója, Schmidt Attila nagymester.


3 nagymester, 3 ország, 1 nemzet: balról Bacskulin István, a horgosi Szent Orbán Borrend nagymestere a Vajdaságból, jobbról Kovács János, az Ógyallai Borászati Körzetben működő Szent Orbán Borrend nagymestere a Felvidékről, középen Schmidt Attila, a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony nagymestere.

(Fotó: Schmidt Attila)


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center