István Nádor Borlovagrend

István Nádor Borlovagrend bemutatkozása


Czupper András elnök-nagymester
Székhely: 3517 Miskolc, Erzsébet sétány 1.
levelezési cím: 3530 Miskolc, Corvin u. 15.
e-mail: nanoteamkft@gmail.com

1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Céljuk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.

30/773-9423
e-mail: nanoteamkft@gmail.com

Honlap: www.istvannador.hu

Alapító tagok: Czupper András, Buksa Éva, Charly Moser, Csépányi Sándor, Dr. Farkas Attila, Fekete Gyula, Gáspárfalvi József, Dr. Kartal Ernő, Dr. Kárpáti Zoltán, Nyéki József, Ráski László, Simkó Imre, Szepesi István, Szunyogh László, Tarcali Magdolna, Dr. Tomori Zoltán

1999. novemberében 16 jó bort kedvelő, s részben termelő hölgyek és urak közös egyetértő akarattal és elhatározással megalakították az István Nádor Borlovagrend elődjét, a Lillafüredi Bortársaság Clubot.

A Hotel Palota pompás bálokat, fogadásokat, filmforgatásokat megélt falai között felemelő érzés volt az Alapító Okirat szignálása. A Palota befogadott minket, otthont adott a bor lovagjainak.

2002-ben a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagjai lettünk. Innen datálódik nevünk, az István Nádor Borlovagrend, legendánk, s nem utolsó sorban Anjou Liliom díszítésű kék talárunk. Ekkor választottuk zászlósborunknak a Tokaji Sárga muskotályt.

Ahogy teltek az évek, úgy szaporodtak kódexünkben a kézjegyekkel hitelesített aláírások.

Az elmúlt évek alatt több, mint 100-an viselik az István Nádor Borlovagrend lovagja megtisztelő címet.

Az avatások elsődleges helyszíne a Palota Szálló, de avattunk már lovagokat a Diósgyőri Várban és a Minorita templomban is.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a borrendi szövetség több alkalommal tartotta Lillafüreden közgyűlését.

Büszkék vagyunk, hogy az előző, a Szövetség által megjelentetett, borrendeket bemutató könyv Miskolcon készült, borítóján a Szent István szobor, háttérben a történelmi Avas látható.

Borlovagjaink között a borászok mellett neves előadók, művészek, orvosok és egyházi méltóságok is megtalálhatóak.

Minden évben megtartjuk a Magyar Szőlővirágzás Ünnepét, a Bor-Egészség-Életöröm konferenciát, sikeres előadók közreműködésével. Borrendünk kezdeményezésére indult el Miskolcon a Miskolc város bora verseny. Az igényes borfogyasztás népszerűsítésére pohárnok kurzusokat tartunk a Palota Szállóban. A Miskolci Operafesztivál nyitónapján borrendünk adta át a város borát a fesztivál igazgatójának. Közreműködésünkkel zajlik a Miskolci Kocsonyafesztivál. Büszkék vagyunk, hogy itt készült el a legnagyobb fröccs, egy 240 literes pohárban. Visszahoztuk a feledésbe merült szép hagyományt, a János napi borszentelést, a Mihály napi tűzgyújtást és a Vice vessző vágást és szentelést. Ezeknek a hagyományoknak a felidézésével tiszteletet adunk őseinknek, s talán utat mutatunk az utánunk jövő generációknak is.

Borrendünk karitatív tevékenységként rendszeresen támogatja a Miskolci gyermekkórház kis betegeit, de az MBOSZ-el karöltve a borsodi árvízkárosultakat is segítettük.

Külföldi kapcsolataink révén Európa számos országában képviseltük borrendünket: Francia ország, Német ország, Olasz ország, Szlovákia, Szerbia, Erdély, Ausztria, s legutóbb Tarnowi lengyel barátainknál.

Büszke vagyok rá, hogy borrendünkből 3 fő kapta már meg a legnagyobb szövetségi elismerést, a Pro Vino érdemérmet.

Megalakulásunk óta azon fáradozunk, hogy e nemes testület tagjai öregbítsék Miskolc, Bükkalja és Tokaj-Hegyalja jó hírnevét!


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center