Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend

Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend bemutatkozása

A Borlovagrend neve: „Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend”

Székhelye: Badacsonytomaj Római út 181.

Elérhetőségek: e-mail: vinumvulcanum@gmail.com; telefon: +36-70-4898781

Nagymester: Knolmajer Ferenc

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, ahol különböző régészeti leletek bizonysága alapján már a kelták idején is termesztettek szőlőt. A borvidék szőlőültetvényei, a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett Tanú-hegyek (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Szigliget, Gulács, Tóti, Ábrahám-hegy) lejtőin helyezkednek el. A Balaton közelsége, a talaj, a kedvező fekvés különleges zamatot adnak az itt termelt boroknak. A több mint kétezer éves szőlő és borkultúrával rendelkező borvidéken, JeckTibor szőlész-borász szakember kezdeményezésére 1988. december 13. Rizapusztán alakult meg a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend. A borrend a kulturált borfogyasztás képviselője. A borrend a kulturált borfogyasztás képviselője.

Célja, a borvidék hagyományainak ápolása, a szőlőfajták és az itt termelt borok hírnevének védelme. Összekötni a szőlőtermesztést és a borászatot, valamint megismertetni az idelátogatókkal e szépséges táj, és a badacsonyi bor értékét, kultúráját.

Zászlósbor a Badacsonyi Kéknyelű: ősi magyar fajta, amit korábban kimondottan csak Badacsonyban termeltek. Nővirágú, idegen beporzást igényel.

A Kéknyelű fürtjei lazák. Nem túl nagy mennyiséget terem, ugyanakkor szinte minden évben kiváló minőséget ad.

Bora a rusztikus fajták közé tartozik, íz világa egyszerű. A friss bor halványzöld, érlelés során is világos marad Határozott illatú, de nem tolakodó, halványzöld színű, savvilága kemény, de harmonikus. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja.

A legnagyszerűbb élményt néhány év érlelés után adja.

A Kéknyelű 2007 óta a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend zászlósbora.

A Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend avatási ceremóniája:

Az avatás ünnepélyes keretek között zajlik, a Nagytanács jóváhagyásával.

A nagymester köszöntőjét követően, miután a jelölt kijelentette, hogy tagja kíván lenni a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendnek, felveszi az avató pelerint, és a próbatétel következik.

Két pohár bor közül ki kell választani a Badacsonyi Kéknyelűt, majd bírálatot kell mondani róla.

Ha a próbatételt az avatók elfogadják, az eskütételt követően a nagymester a díszembléma átadásával a rend tagjává fogadja az új Borlovagokat, az avatók pedig átadják az oklevelet, és a névre palackozott zászlósbort, a Badacsonyi Kéknyelűt.

A Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend jelképe:

Kör alakú bronz plakett, amelyen a római kori ábrázolás szerint a Badacsony- hegy fölött két angyal tart a kezében egy szőlőfürtöt.

A felirata: „Confrérie Vinum Vulcanum de Badacsony”

A plakett hátoldalán domború szőlőfürt koszorú, középen a felavatott tag neve, valamint az avatás éve gravírozva.

A Borlovagrend zászlója, valamint szigilluma is ezeket a jelképeket tartalmazza.

Borlovagrendünk tagsága – jelenleg 76 rendes és 207 tiszteletbeli taggal – e csodálatos vidék kiváló borainak, hagyományainak népszerűsítésén dolgozik.

A borrend saját honlapján részletes bemutatkozást, naprakész programinformációkkal szolgál az érdeklődőknek.

www.vinumvulcanum.hu

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center