Koszorúzás - Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend

Az idén decemberben harminc éves Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjai, tisztségviselői koszorút helyeztek el szombaton a Mojzer család síremlékénél a város régi temetőjében. Az 1905-ben elhunyt Mojzer Ferenc tapolcai városbíróra, a kor neves kocsmárosára a borlovagok mint szellemi elődre, ötletadóra tekintenek.

A Mojzer síremléknél Knolmajer Ferenc tartott ünnepi beszédet. Azt elnök-nagymester összefoglalta a harminc éves Vinum Vulcanum borlovagrend történetét és tevékenységét a kezdetektől, napjainkig. Elhangzott, a borrend megalakításának gondolata Jeck Tibor örökös tiszteletbeli nagymesterben fogalmazódott meg 1987-ben, Rómában, a szőlészek és borászok világtalálkozóján, ahol Badacsony megkapta a szőlő és bor nemzetközi városa címet. Jeck Tibor és társai hazatérve szinte azonnal hozzákezdtek a hazai borrendek létrehozásához. Akkor már közös meggyőződésükké vált, hogy a borrendek emelhetik a borvidék rangját, tekintélyét és hitelesen népszerűsítik a termőtáj borászati termékeit- hangsúlyozta Knolmájer Ferenc.

Badacsonyban a három borászati nagyüzem, az állami gazdaság, a helyi mezőgazdasági szövetkezet, valamint a badacsonyi hegyközség szövetkezet támogatásával, 1988. december 18-án Rizapusztán, tizenhét alapító fővel megalakult a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend. Az alapítók, Jeck Tibor , Józsa János, Ferenczi Kálmán, Kozári Géza, Kiss Ervin, Ács János, Varga Zoltán, Lichtnecker Gyula, Mezőssy Zoltán, Lamport Józsefné, Németh István, Kulka Gábor, Szabó István, Szita László, Tuffner József, Zsoldos Zoltán, Dr. Mohácsi Ferenc voltak- hangzott el a megemlékezésen. Csizmadia László a Vinum Vulcanum tagja a “borlovagrend olvasmányából” olvasott fel, Eötvös Károly Balatoni utazás című könyve egy részletével idézte meg a nagy szellemi előd, a ” jó öreg kocsmáros, vendéglős ” Mojzer úr emlékét, aki “nem a haszonért, hanem kedves vendégéért örült, aki mindig jobb bort adott, mint amilyet kértek, és mindig többet, mint amennyit vártak”- állt az irodalmi szemelvényben.

A Mojzer síremléknél, a borrend nevében Kulka Gábor a nagytanács tagja, alapító és Knolmajer Ferenc elnök-nagymester helyezte el a megemlékezés koszorúját.


nevtelen-1.jpg nevtelen-2.jpg nevtelen-3.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center