Szent Vince Borrend

Szent Vince Borrend legfrissebb hírei

Szent Vince Borrend bemutatkozása

Támogató:

Szent Vince Borrend bemutatkozása

Székhelye: 6648 Csongrád-Bokros Hóvirág u. 36

Gulyás Ferenc elnök, 6648 Csongrád-Bokros Hóvirág u. 36

Lukács Sándor nagymester, 5700 Gyula Vár u. 12/5

Szent Vince Borend Békés Megyei Lovagi Széke, elnök

Kapcsolattartó: 5700 Gyula Vár u. 12/5

Email: slukacs11@gmail.com

Telefon: 06309851474

Alapító örökös nagymester

Dr. Fülöp Mihály

Névadónk Szent Vince, aki Tarragona püspöke mellett volt diakónus. Diocletianus, római császár uralkodása alatt a keresztényüldözések során a helytartó elfogatta a püspökkel együtt. A püspök már igen idős volt ezért a diakónus beszélt helyette, s nem tagadta meg hitét. Az elszenvedett kínzásokba belehalt. A testét kidobták egy mezőre, ahova Isten küldött egy égi madarat, aki elhessegette a dögevő állatokat. Ezután Vince testét zsákba varrták, bedobták a tengerbe, de a hullámok állandóan partra vetették. A helytartó azt mondta, hogy ez az ember vicentus, akit ő holtában sem tud legyőzni. Ő is megtért.

A borrendünk azért választotta névadójául, mert hiszünk abban, hogy a szőlő megművelése és a borkészítés emberi munkát, kitartást, elhivatottságot és hitet igényel. Vince napja, január 22-e a megyében régóta a szőlős gazdák fontos ünnepnapja volt

Január 21-én, Ágnes napján az a mondás járta, „ha Ágnes hideg, engesztel Vince”. A Vince névnapja már „győzedelmes” mert legyőzi a sötétséget, jön a jó idő. És ha jön, akkor ez jó szőlőtermést is biztosít a regula alapján „Ha megcsordul Vince, megtelik a pince” régi igazság ez.

Ezen a napon a gazdák kimentek a szőlőbe és vesszőt vágtak, ezt a meleg szobában vízbe téve, megindult az „élet” a veszőben, a rügyek megmutatták, milyen károsodást szenvedett a téli hidegtől a szőlő és ennek alapján végezték a metszést.

A Szent Vince Borrend alapítása óta tisztelettel fogadja felvételre azokat, akik egyetértenek az alapítók célkitűzésével, hogy megismertessük megyénk szőlő- és borkultúráját, segítsük a minőségi bortermelés hírnévvédelmét, támogassuk a kulturált borfogyasztást valamint e termőtáj szépségét és értékét hirdessük. Jelenleg 120 fő hírvivőnk és 6 consuli tagunk van.

A Szent Vince borrend területileg három egységből áll, ennek megfelelően egységei saját szimbólumrendszert, ruházatot is alkalmaznak. Szegeden és környékén zöld borrendi díszruhát hordanak, utalva ezzel arra, hogy náluk zömében fehérbortermelés folyik. A Csongrád város és környéki tagok pedig bordó ruhát hordanak, utalva arra, náluk a vörösbor a jellemző. 2001-ben avattunk Békés megyében tagokat, a létszámuk alapján 2008 végétől a Borrenden belül mint származtatott jogi személyiségű Lovagi Szék önállóan is tevékenykedik.

Zászlónk a képen látható.

Zászlós borunk a csongrádi Cabernet Franc, amely mind a hazai, mind a külföldi borfogyasztók elismerését kivívta.

A tagfelvételhez két borrendi tag javaslata szükséges.

Avatási szertartásaink négy helyszínem –Ópusztaszer, Csongrád, Szentes, Gyula- folynak, és kapcsolódnak az aktuális közösségi ünnepekhez ahol a tagjelöltek próbatételt tesznek,.

Az alapításunk óta kölcsönös és gyümölcsöző kapcsolatot tartunk fenn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. A Vince napi Vice vessző-vágás, neves eseménye az emlékparknak és a borrendnek egyaránt, amely lehetővé teszi, hogy sok látogató ismerkedjen meg a hagyományainkkal.

A Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend 1991 óta hirdeti a táj nevezetességeit, szőlőtermesztés és borászati értékeit, hagyományait.

Ezt a tevékenységet a borvidék három jól körülhatárolt körzetében kialakult lovagi székek önállóan végzik, a szegedi, a csongrádi és a gyulai lovagi szék.

A csongrádi tájegység főleg vörösboros terület, ezt jellegzetes, saját díszruhával is jelzik.

A borrend tagságát a borvidék jeles szőlő és bortermelői, vendéglátósai és más civil foglalkozású, szőlő és bortermelés iránt elkötelezett és érdeklődést mutató emberek alkotják.

A borrend tagjai, lovagi székei a borvidéken jellemző hagyományos szőlő és borfajták – kövidinka, kadarka, csongrádi vörös cuevé – megismertetésére fordítanak nagy gondot, párhuzamosan a hagyományos és korszerű technológiával előállított borokkal.

A szőlő és bortermelés során hagyományos szokások és évfordulók közül rendszeresen visszatérő rendezvény a januári Vince napi vesszővágás, amely a hagyomány szerint az évjáratra, a várható szőlőtermésre ad előrejelzést. Ennek a rendezvénynek az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark ad helyet, amelynek során a borrend tagjai bemutatják boraikat.


Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke >>

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center