Szent Benedictus Borlovagrend

Szent Benedictus Borlovagrend bemutatkozása

Turcsányi Sándor Ákosné nagymester
Székhely 2481 Velence Panoráma út 36
E-mail: szentbenedictus.borrend@gmail.com

A Velencei tó körüli dombokon, a szerencsés mikroklíma nagyon kellemes élet-teret biztosit a szőlőnek, és gondos munkával kitűnő borok készíthetők. Ezek hirdetésére alakult a borlovagrend.

1993 elején megalakult a Szent Benedictus Borrend 13 alapító taggal - Mayláth Endre, Horpácsy László, Erdő János, Tóth Ibolya, Szabó István, Renner László, Kallóné Tóth Katalin, Mati Károly, Richter Ferenc, Kovács Tamás Vilmos, Dancsó József, dr. Takács László, Döme János -, összefogva a tájegység jó bortermő helyeit, Agárd, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence kb. 600 hektárnyi szőlőterületét. Zászlósbor a Rajnai rizling. A borrend elsődleges feladata a tájra jellemző szőlőfajták termesztése és a minőségi, nem mennyiségi borkészítés ösztönzése. A hagyományok felújításával, az újak megteremtésével minél szélesebb körben kívánjuk a gyönyörű tájat, a kitűnő borokat megismertetni.

Borrendünk tagjai lehetnek un. rendes tagok és különleges jogállású tagok (tiszteletbeli és pártoló tag).

A vezetőség – Nagytanács tagjai: nagymester, kancellár, kincstárnok, alkancellár és tagi küldött.

A borrendi rendezvényeken a nagymester képviseli a borrendet. A kancellár, alkancellár, kincstárnok ügyviteli feladatokat lát el. Az új borrendi tagok felvételét a Nagytanács hagyja jóvá, avatásuk borrendi rendezvényen, nyilvánosság előtt történik, próbatétel és eskü után válnak taggá. Az avatáskor borlovagrendi plakettet, zászlós bort és diplomát kapnak.

A borrend díszruhája püspöklila talár, fekete gallérral, amin arany szállal hímzett szőlőlevél és szőlőfürt van. A talárt körben arannyal hímzett szegély díszíti.

A velencei borvidéknek a XIX. században és a XX. Század első felében nagy szerepe volt a főváros borellátásában. Sőt, mivel a velencei bor jól bírta a szállítás, nem tört meg, a XIX. században az angol királyi haditengerészet is szívesen fogyasztotta. Innen ered a velencei bor legendája is.

A krími háború idején (1853-1856) az orosz fogságból hazatérő angol matrózok Velencén áthaladva ittak az itteni finom borból és jó néhány palackkal magukkal vittek. Fiumében szálltak hajóra. Utazás közben a magukkal vitt sokféle bor közül csak a velencei bor nem zavarosodott meg. Ezt követően az angol haditengerészet nagyobb mennyiséget rendelt a velencei borból ünnepi italként.

Ehhez kapcsolódik borrendünk próbatétele, melynek teljesítése során elválik, hogy a jelölt méltó-e a Szent Benedictus Borlovagrend tagságára.

A próbatétel a következőképpen történik:

A világtengereket járó angol matrózok a legnagyobb viharban a hullámokon hánykolódó hajó fedélzetén is pohárból itták a velencei bort, méghozzá úgy, hogy ebből az értékes nedűből egy csepp sem lötyögött ki.

Jelöltünk számára a próbatétel a következőképpen zajlik:

A viharban hánykolódó hajó fedélzetét két borospalackon keresztbetett deszka helyettesíti. Ezen állva kell egy pohár bort úgy meginni, ahogy azt az angol matrózok tették. Ezt követően eskütétel következik.

Az eskü szövege:

Fogadom, hogy a Szent Benedictus Borlovagrend hűséges és odaadó tagja leszek. Fogadom, hogy a velencei borvidék borainak rendíthetetlen fogyasztója leszek, de azt is fogadom, hogy jó hírét a világban hirdetem, és új híveket toborzok számára. Egyetértek a matrózokkal abban, hogy a víz csak hajózásra és nem ivásra való. Isten engem úgy segéljen!

Szent Benedictus Borlovagrend
Velence
Székhely: Velence, Panoráma út 36.
Alakult: 1993 évben
Nagymester: Turcsányi Sándor Ákosné
Zászlósbor: Rajnai rizling
Telefon: 30 600 9177
e-mail: szentbenedictus.borrend@gmail.com(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center