Ünnepelt a 25 éves Szent Benedictus Borlovagrend a Velencei-tónál

Szent Orbán-napi Hegyünnep


A Szent Benedictus Borlovagrend fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte 2018. május 26-án, a hagyományos Szent Orbán-napi Hegyünnep kereteiben.

Az ünnepséget dr. Hajdu Frigyes elnök-nagymester nyitotta meg, köszöntötte az ország minden részéből érkezett, 35 borlovagrendet képviselő több, mint 100 vendéget.

Koszti András Velence város polgármestere, L. Simon László parlamenti képviselő, valamint dr. Szabó Balázs az Agrárminisztérium főosztályvezetője köszöntőjét követően dr. Janky Ferenc PhD nyug. egyetemi docens szakmai előadása következett, majd Kupi László borlovag, helytörténeti kutató foglalta össze az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit. Ezután Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte a 25 éves borlovagrendet, majd Pro Vino Érdemérem kitüntetést adott át a borlovagrend elnök-nagymesterének. A programok közben Szíjártó József tárogatóművész kellemes dallamait hallgattuk.

A borkóstolóval fűszerezett velencei-tavi sétahajózás és ebéd után következett a hegyi program: mazsorettek és fúvószenekar fölvezetésével a borrendi díszruhába öltözött, borrendi zászlókat lengető színpompás borlovag-sereg ünnepélyesen a Szent Orbán téren felállított színpadhoz vonult.

A borrendi zászlók színes körétől ölelve következett az újonnan fölvett borlovagok avatási ceremóniája, melyet Wagner Péter ceremóniamester vezetett le. Dr. Hajdu Frigyes, a Szent Benedictus Borlovagrend elnök-nagymestere a fölvételi próba teljesítése és az eskütétel után négy új jelöltet avatott borlovaggá: Bus István, Dózsa B. György, ifj. Kupi László és Nagy Zsolt mostantól borlovagrendünk teljes jogú, un. rendes tagjai.

A III. Szent Benedictus Borverseny eredményhírdetése következett ezután. A 47 benevezett bor minősítése 15 arany-, 18 ezüst- és 11 bronzérmet, valamint 3 oklevelet eredményezett. A legjobbak közül a Csóbor Pincészet 6 arany- és 1 ezüst-, az L. Simon Borászat 4 arany- és 4 ezüst-, a Lics Pincészet pedig 2 arany- és 1 ezüstérmet kapott. 2018-tól a Szent Benedictus Borverseny keretein belül minden évben kiválasztjuk a legjobb borok közül a Velence Város Bora díjat kiérdemlő nedűt.

Idén a díjat a Csóbor Pincészet 2017-es évjáratú Chardonnay bora nyerte el, a velencei önkormányzat ezt a bort fogja reprezentációs célokra fölhasználni.

A Szent Orbán szobor megtisztelése után, késő délutántól a társborrendi vendégek a házigazda borlovagrend tagjainak nyitott pincéiben győződhettek meg arról, hogy a Velencei-tó körül valóban finom, minőségi borok érlelődnek.


Dr. Hajdu Frigyes

elnök-nagymester

Szent Benedictus Borlovagrenda-csobor-pinceszet-nyerte-el-a-velence-varos-bora-2018-dijat.jpg a-frissen-avatott-borlovagok.JPG a-hazigazda-borlovagrend-tagjai-vezetik-a-folvonulast.JPG a-nagymester-uj-borlovagot-avat.JPG a-tarsborrendek-szinpompas-menete.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center