Kelet-Balatoni Borrend

Kelet-Balatoni Borrend bemutatkozása

Kelet- Balatoni Borlovagrend

Balatonkenese 2009

A Balaton keleti medencéjében, Balatonkenesén azért tevékenykedünk borlovagrendként, hogy a szőlőművelés, a borászkodás ismét fejlődésnek induljon, és visszanyerje a balatoni bor régi fényét, tradícióját.

Kenese földesurai a veszprémvölgyi apácák voltak közel 650 évig. Írott emlékek tanúsítják, hogy a terület lakói már ebben az időszakban szőlőt műveltek.

Az 1800-as évek elején Kenese nemcsak bortermelő község volt, hanem bortároló és átrakó helység is. A XIX. század elejei szőlő- és bortermelés a község egyházi feljegyzései alapján követhető. Molnár Ágoston plébános híres szőlészeti mintagazdaságot hozott létre. A szőlőművelés a virágkorát az 1800-as évek második felében élte ezen a vidéken, 1873-ban már Keneséé a legnagyobb szőlőterület a Balatonnál. A bor nagy részét Veszprémbe, Tapolcára, télen a tó jegén a túlsó partra vitték.

2009. szeptember 26-án, Balatonkenese várossá avatásának napján alakult meg a Kelet- Balatoni Borrend 14 alapító taggal, jelenleg 23 rendes tagunk van és 10 tiszteletbeli borlovaggal büszkélkedünk.

Alapító- elnök- nagymester: Győrfi Károly; Kürthy Lajos alelnök- kancellár; Koczor Huba alelnök- kamarás; Tömör István ceremóniamester; Gyenge Katalin nagykövet udvarhölgy; Feind Péter főborászmester; Thury Attila főpincemester; Thury Attiláné főszervező udvarhölgy; Gyurica István főpohárnok; Kürthy Ibolya főkincstárnok udvarhölgy; Koczor Hubáné főpecsétőr udvarhölgy; Győrfi Károlyné krónikásmester udvarhölgy; Rózsa Krisztián zászlóőr; Dr. Terts András szakmai főtanácsadó.

Minden olyan személy tagja lehet a borlovagrendnek, aki egyet ért céljainkkal, kötődik a magyar borkultúrához. Alapszabályunk szerint borapródot avatunk minden évben a Vince – napi Borbálon, s az évenkénti szeptemberi református templomban tartandó avatáson lehet borlovag a jelölt.

A borrendi nagytanács dönt a tagsági felvételről. Alapelv, hogy az újonnan jelentkező elkötelezett híve legyen a térségnek, településünknek és a borkultúrának.

Nevünkkel is jelképezni kívánjuk, hogy a Kelet- Balatoni tájegységet képviseljük, a többségében kenesei alapító tagokon kívül van közöttünk már világosi, fűzfői borlovag is.

Tevékenységünk során a hagyományosan készített borokra, a kézműves borászatra helyezzük a hangsúlyt

Zászlós borunk a nagy hagyományokkal rendelkező Balatoni Kékfrankos.

A Kékfrankos az a borfajta, mely a kelet- balatoni tájegység klíma- és földrajzi adottságaiból meghatározó illat és zamat anyagot hordoz magában.

A Borrend címere 10-12 cm átmérőjű, szőlőlevél formájú, bronzból készült, mely Balatonkenese címerét tartalmazza.

A Borrend díszruhája bocskai alapokra készült, mely három színből áll, aranysujtásokkal gazdagon díszített. A női és a férfi díszruha színeiben különbözik. Alapanyaga bársony. Köpenyből és palástból áll, valamint fehér paraszting tartozik hozzá, melynek gallérján a település címerét ábrázoló hímzés található.

„Fejemet meghajtom a Balaton keleti medencéje, a kézműves szőlőművelés és hagyományos borkészítő magyar gazdák előtt. A borkultúra és a társasági élet, a hagyományőrzés büszkesége a jó borlovagnak. Jó bor Isten áldásával!”

Győrfi Károly

alapító-elnök- nagymester

Borrendünk borkirálynője, Mihalovics Dóra 2011-ben Magyarország Borkirálynője lett, így képviseli tájegységünket valamennyi országos és határon túli rendezvényen.

Elérhetőség:

Győrfi Károly

8174 Balatonkenese, Rózsa u. 28/1.

Telefon: 06 30 23 96 786

e-mail: keletbalatoniborrend@gmail.com

www.keletbalatoniborrend.hu(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center