Keceli Patachich Gábor Borrend

Keceli Patachich Gábor Borrend bemutatkozása

A Keceli Patachich Gábor Borrend megalakulásakor már látható volt, hogy a rend működését nem egy nagy gazdálkodó egység szorgalmazta, hanem több borászati egység, magánvállalkozó önkéntesen vállalták. Borászattal, szőlőtermesztéssel foglalkozó emberek, akik szükségesnek tartották, hogy Kecelen az Alföldön gazdálkodva bebizonyítsák, ezen a borvidéken is lehet és tudunk szép, minőségi borokat készíteni.

Ezért feladatul tűzték ki, hogy ezt megismertessék más borvidékek borászataival, szőlőtermelőivel, borkedvelőivel. Erre pedig lehetőséget kaptunk, amikor felvételt nyertünk az MBOSZ tagjainak sorába. Ezután már megoszthattuk más borrendekkel a Keceli Borrend helyi rendezvényeit:

- Minden évben megrendezésre kerülő Városi Borversenyt, ahol a helyi egyéni gazdák és borászati üzemek borai egyaránt versenyeznek.

- Augusztus elején szüreti felvonulással készülünk az az évi szüretre,

- December 27-én János napon kérjük Isten áldását az Új borokra.

Lehetőségünk nyílt arra, hogy más borrendek szép, színvonalas rendezvényeire eljussunk, a vendéglátók boraikat kóstoljuk, tanuljunk, tapasztalatokat cseréljünk. Az évek során barátságok is szövődtek, az ország különböző pontján tevékenykedő borászatok között, megerősítve a Keceli Borrend azon hitét, hogy így helyileg vagy országosan csak összefogva, őszintén és kitartóan lehet eredményt elérni ezen szakmában.


Történelmi múlt

A Borrend célul tűzte ki a Kecel környéki bortermelő vidék szőlő- és borkultúrájának megismertetését hazánk, s a világ bortermelőivel és fogyasztóival, a minőségi szőlőtermesztés és az ebből készült minőségi borok bemutatására szakmai és tudományos rendezvénysorozatok szervezését A Borrend hozzá kíván járulni Magyarország és különösen a Kiskunsági borvidék idegenforgalmi fejlesztéséhez.
Népszerűsíteni kívánják a vidék népművészeti hagyományait, e táj gasztronómiáját, a kulturált és minőségi borfogyasztást. Szeretnék tovább öregbíteni a magyar vendéglátás hírnevét.
Ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységgel hozzá kívánnak járulni a jelenkori borászati technika és technológia megismertetése érdekében a Kecel környéki borvidéken termelt klasszikus borfajták mellett az új, különösen a hazai nemesítésű szőlőből készült borfajták népszerűsítéséhez, megkedveltetéséhez.

Célja és tevékenysége

A Keceli Borrend célja a Kecel környéki bortermelő vidék szőlő- és borkultúráját, elsősorban a Keceli Kékfrankos és Keceli Rizlingszilváni borfajtákat megismertetni hazánk és a világ bortermelőivel és borfogyasztóival.
A minőségi szőlőtermesztés és bortermelés bemutatására szakmai és tudományos rendezvénysorozatok szervezésével a borrend hozzá kíván járulni Magyarország és különösen a Homokhátság idegenforgalmának fejlesztéséhez.
A borrend létrehozói népszerűsíteni kívánják a vidék folklórját, e táj gasztronómiáját, a kulturált és minőségi borfogyasztást, szeretnék tovább öregbíteni a magyar vendéglátás hírnevét.
A borrend feladatának tekinti a Kecel környéki bortermelő vidék történelmi hagyományainak ápolását –különös figyelemmel a vidék bortermelő jellegének kialakulására, bortermelő hagyományaira.
A borrend ismeretterjesztő, felvilágosító tevékenységet kíván folytatni a jelenkori borászati technika, technológia fejlesztése érdekében, a Kecel környéki borvidéken termelt klasszikus borfajták mellett az új, különösen hazai nemesítésű szőlőkből készült borfajták népszerűsítésében, megkedveltetésében.
A Keceli Borrend tevékenysége
A borrend tagjai az egyesületi célok elérése érdekében vállalják az együttműködést. Valamennyien –szakképesítésük, tapasztalataik, kapcsolataik felhasználásával elősegítik, hogy a Keceli Borrend és a minőségi keceli szőlőfajták, borok méltó elismerésben részesüljenek a szűkebb pátriában, Magyarországon és az országhatáron túl is.
A Keceli Borrend jogosult az alapszabály keretein belül vállalkozási tevékenység folytatására, ennek aránya azonban az össztevékenységhez viszonyítva nem haladhatja meg a 40%-ot.

Ruházata, címere, emblémája

A földig érő ruha zöldeskék bársonyból készült, mindenütt körülszegve kb. 10 cm széles bordó bársonyszegéllyel. A vállán bordó bársony pelerin. A bordó szegélyek szélét aranysújtás díszíti. A ruhát kiegészíti a bocskai sapka stílusát idéző, a ruha színével és anyagával megegyező sapka, szintén aranysújtás díszítéssel.
A ruhához viselik a Borrend felavatott tagjai a Borrend jelvényét.

1oldal.jpg 2oldal.jpg 3-1.jpg 3-2.jpg 5-2.jpg diszoklevel.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center