Gloria Sublimis Borrend

Gloria Sublimis Borrend bemutatkozása

Dunai György Sándorné nagymester
Székhely: 3200 Gyöngyös Koháry u. 4.
E.mail: info@dubicz.hu

Az első magyar borrendek között alakult a Mátra lábánál elterülő szőlőterületeken termett borok népszerűsítését vállaló borrend. A borvidéken hagyományosan fehér borokat adó szőlőket termesztenek, az utóbbi időben kezdtek kékszőlővel, vörösbort adó szőlővel is kísérletezni.

Hagyományos fajtája az Olaszrizling.

LEGENDÁJA ÉS AVATÁSI CEREMÓNIÁJA

Legenda:

1976-ban Gyöngyösön hívták életre Magyarországon másodikként a Gloria Sublimis Borrendet, mely a Mátra lábánál elterülő szőlőterületeken termett borokat hivatott népszerűsíteni.

Ceremónia:

Miként a többi borlovagrend esetében, itt is aki méltónak találtatik tagságára,azt a nagymester által fölkért ceremóniamester megvizsgálja, hogy kellőképpen komoly-é a szándéka.

A jelöltre pelerint terítenek, kezébe adják a poharat, melyet az utolsó cseppig ki kell inni (lehetséges az ismétlés), majd nyilatkoznia kell, hogy az elfogyasztott borfehér- avagy vörösbor, hol termett, mi a bort adó szőlő fajtája és évjárata.

Ezután a jelölt átlépi az ún. tűzkutyát, hogy annak füstje megtisztítsa az eladdig megivott rossz borok bűnétől, továbbá azzal a fogadással, hogy eme naptól kezdve csak jó bort iszik, és a rosszat messzi elkerüli.

A fogadalmat a jelölt egy kehely fölé tartott kézzel teszi meg:

"Én ... fogadom, hogy a mátravidéki borokat, kiváltképpen a Szürkebarátot szeretem,hozzá hű maradok, jó hírét hirdetem és védelmezem, érte kiállni bármikor kész vagyok. Isten engem úgy segéljen!"

Ezt követően a nagymester az avató metszőkéssel (kacorral) megérinti a jelölt vállát, hogy végképp a rend tagjává váljon. Az új tag oklevelet, érmet és ajándékot kap.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center