XIV. Országos Rozé Borverseny

Az idei, immár 14. Miklós napi Országos rosé borversenyen az előzetesvárakozásokat felülmúlta a beérkezett borminták száma, és a rosék mellett asillerek is megjelentek, reprezentálva az összes magyar borvidéket.
Ezt a borversenyt mindig december 6-án, Miklós napjánrendezik, Miklós nevű településen (amióta a Miklóstelepi Kutatóbázisbezárt Kunszentmiklóson) és kizárólag Miklós vagy nőimegfelelője Nikoletta nevű borászok bírálnak. Az idén 5 bizottságban 46-46 borkerült megmérettetésre Dr. Kállay Miklósprofesszor,a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati IntézetIgazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár elnökletével.

Összesen 231 borminta volt 143 borászattól. Ennyiborászat egy borversenyre tudomásunk szerint Magyarországon még sosem nevezett.Hazánk minden tájáról érkezett 217 rozébor mellet 1 kékszőlőből készült fehérbor (Blanc de Noirs), 9 sillerbor, 3 rozé gyöngyöző bor és 2 rozé pezsgő kerültmegmérettetésre.

 

Összesen 37 aranyérem született, mely a kiváló évjáratés szakmai munka bizonyítéka.

 

Aborbírák Magyarország legjobb rozé borának a 2012-es évjáratból a Sterlik Pince Soproni Zweigelt borát választották. Bács-Kiskun MegyeKözgyűlése által a legjobb rozé bornak felajánlott nagydíjat Rausch Sánor alelnök adta át.

 

Kunszentmiklósváros képviselő testülete által a legjobb Bács-Kiskun megyei rozébornak járókülöndíjat a Lakner Winery Kft.Császártöltési Zweigelt bora nyerte, melyet Bődi Szabolcs polgármester adott át.

 

A Kert-Promt 97 Kft. különdíját Bárdos és Fia Pincészet Bt. MátraiKékfrankos bora kapta.

A Merkbau Kft. különdíját a Bognárvín Kft. Tolnai Kékfrankos borakapta.

A Magyarországi Borrendek Országos SzövetségeKülöndíját a Koch-Vin Kft.Hajós-Bajai Kékfrankos bora kapta.

A Fitohorm Kft. különdíjait Haris Miklós Kókai Zweigelt bora és Kökény és Fia Családi Borászat „Kétmotoros” rozéja érdemelteki.

 

 

A csapadékszegény és meleg nyár következtébentüzesebbek a rozék, kissé mélyebb színek, de csodálatos illat és zamatgazdagságjellemezte a borokat, a hozzáértő szakmai munkának és az utóbbi évek műszakifejlesztéseinek köszönhetően. Az alacsony hőmérsékleten történő erjesztéskövetkeztében megmaradtak az elsődleges szőlő illatok. Az erjedési széndioxidegy része lekötődik a borban, melyet gondos kezeléssel megőriztek, mely a borüdeségét, frissességét kiemelte.

 

Részleteseredménylista a www.rozebor.hu és a www.kunsagiborvidek.hu honlapokontalálható.


sajat-085.jpg sajat-086.jpg sajat-114.jpg sajat-138.jpg sajat-153.jpg sajat-171.jpg sajat-186.jpg sajat-188.jpg sajat-189.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center