Vince-pince fesztivál 2019

A lévai és környékbeli magyar borászok, valamint a borkedvelő közönség is nagy lelkesedéssel várta a február 22-23-án már nyolcadik alkalommal megrendezett Vince-pince fesztivált.

A verseny fővédnökségét ismét Koczor Kálmán, a Balatonvin Borlovagrend nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke vállalta magára nagy örömmel. Az elnök urat elkísérte az idén Tutor Jánosné Éva, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára, a tolcsvai Lorántffy Zsuzsanna Borrend (amely az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesülete tagja) alelnöke is.

A pénteki hivatalos nevezésen és borminta leadáson 34 lévai és környékbeli borász 94 bormintáját vette át a szakmai stáb. Ez az eddigi legnagyobb mennyiség volt.

Már ekkor érezni lehetett a borászok lelkesedését és elvárásait az eredményeiket illetően.

Másnap 10 órakor a két részre osztott szakmai zsűri dr. Palík László agrármérnök vezetésével megkezdte a borminták értékelését, s ahogyan azt később ünnepi beszédében elmondta, rendkívül nehéz volt a döntés, hiszen a leadott borminták minősége magas színvonalat ért el.

Tiszteletét tette a fesztiválon az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni Legációjának hét tagja is Gréczi József, Hirschler Vilmos, Károlyi Balázs Gyula, Károlyi Gyula, Nagy Zsolt, Németh Lajos és Zách Zoltán személyében.

A fesztiválon ismét jelen voltak a gyönyörű és szakmailag is felkészült borkirálynők a Balatonfüredi Balatonvin Borlovagrendtől Tiborcz Alexandra, a solti Gróf Vécsey Károly Borlovagrendtől Bognár Enikő és Bognár Fanni bordáma, a Pannonhalmi Szent Márton Borlovagrendtől pedig Ludikár Ildikó, akit párja, Molnár Csaba borlovag kísért el Lévára.

Tizenhét órakor a péterfalvai Kokas Banda nyitotta meg a rendezvényt egy fergeteges néptáncprodukcióval, akik Kárpátaljáról érkeztek a Petőfi Sándor Program lévai ösztöndíjasa, Martin Vivien szervezésében.

Az eredményhirdetés sem váratott sokat magára, az ünnepélyes bevonulás után Wirth Jenőnek, a Reviczky Társulás elnökének megnyitóbeszédét és a neves vendégek felszólalásait követően a borászok sorra vették át okleveleiket és díjaikat.

Kiemelkedett a Mészáros Lajos és Zsuzsanna által felajánlott, a garamsallói Vár-Lak pincészet négyszemélyes borkóstolója Garamsallón vacsorával, illetve szállással, villásreggelivel a Gizella vendégházban, a Czíria Géza által felajánlott egyhetes, osztrák Alpokban eltölthető üdülés, a balatonfüredi Koczor pincészet két éjszakára szóló, teljes megvendégelést nyújtó üdülése Koczor Kálmán fővédnök felajánlásának köszönhetően. A soproni Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni Legáció élménycsomagja, amivel a borász 80 program közül választhat, például egy kétszemélyes borkóstolón vehet részt, illetve Makra József László, a GREP Slovakia társügyvezetője, a GREP Zrt. elnök-vezérigazgatója díja, szállás 2 éjszakára reggelivel 2 fő számára a balatonfelvidéki Villa Fiore panzióban Lesencetomajon.

RNDr. Ján Krtík, Léva város polgármestere is átadott egy díjat, egy szép ajándékkosarat és egy pár borospoharat borral, miután meleg szavakkal köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A polgármester úron kívül megtiszteltek bennünket jelenlétükkel Tolnai Csabaalpolgármester, Jozef Kubovič, a Lévai Városszépítő Egyesület új elnöke, valamint Denis Marosy, a Barsi Területi Idegenforgalmi Ügynökség (OOCR Tekov) igazgatója is.

A százas skálán értékelt borminták legjobb eredményét a farnadi Szkladan László 2018-es száraz Rajnai Rizlingje érte el 92 ponttal. Mellette még nyolc borász bora részesült aranyéremben a fehérborok kategóriájában.

A rosék versenyében az ipolysági Bresztovszky Péter 2018-as Kékfrankosa vitte a pálmát.

A kiskéri Hudec Róbert a vörösborok kategóriájában gyűjtötte be a legtöbb pontot 2018-as száraz Alibernet borával, rajta kívül még édesapja, Hudec Árpád kapott „nagyaranyat”2018-as száraz Dornfelderével, illetve további hat borász nyert aranyérmet.

A fogadóborokat az idén Geönczeöl Attila, a garamkövesdi Geönczeöl pincészet tulajdonosa biztosította, melyeket távollétében édesapja, Gyula mutatott be a közönségnek, az „unaloműzö” borokat az asztalokra Máté István farnadi borászbarátunk adta.

Meglepetésborokat is bemutatott dr. Palík László, mégpedig egy ananász- és egy meggybort, melyekhez Wirth Gabi párosította a BORKEKSZeket.

A hivatalos műsor zárását követően Patkó Béla és a Kokas Banda szórakoztatta a közönséget, akik a Reviczky Ház klubhelyiségében a versenybe nevezett borokat, borkekszeket, illetve Zsidó Zoltán csülkös babgulyását kóstolhatták meg.

A nagyobb tömegeket megmozgató, közösségépítő VIII. Vince-pince fesztivál ismét teljesítette a rendezők elvárásait, hiszen telt ház előtt ismerte el, tüntette ki a lévai régió eredményes magyar borászait s azok borait,

a kötetlen szórakozás pedig szakmabelieknek és laikusoknak egyaránt lehetőséget biztosított a tapasztalatcserére, egymás közelebbi megismerésére.

A felvidek.ma oldalon megjelent cikk


img-1133.jpg img-1140.jpg img-1143.jpg img-1153.jpg img-1163.jpg img-1164.jpg img-1165.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center