Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje

Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje bemutatkozása

Agios Dimitrios (Szent Dömötör) Telecskai-dombok borrend 2010.-ben, alakult meg Bajsán. Az alapítótagok tervezték a borrend öltözékét, mely talárja bordó alap-színű, arany szegéllyel, ehhez fekete bársony kalap társul. A borrend alapításának ötletadói Bábi Attila, Lackovics Károly és Viljanac Milisav. 2012.november 30.-án Miskolcon a MBOSZ társult tagjává választották a borrendet. 2013. Bajsán létre-hozták a Szerbiai Borrend Szövetséget, melynek a Agios Dimitrios borrend alapító tagja volt.

A rend emblémája, Szent Dömötör ikonikus képét ábrázolja. Az ebléma szélein három nyelven magyarul, szerbül és szlovákul van feltüntetve a borrend neve. Ez-zel szimbolizálva a Telecskai-dombok vegyes, de összetartó lakosságát.


A borrend székhelye Bajsa. A bajsai pusztát 1462-ben Mátyás király édesanyjá-nak Szilágyi Erzsébetnek ajándékozta. Már ekkor szőlőművelés nyomaira bukan-tak. A Telecskai-dombok nagy része már a tizenhetedik és tizennyolcadik század-ban szőlőtermesztéssel foglalkozott, az akkori bécsi feljegyzések szerint 110 hektá-ron műveltek szőlőt.


Minden évben két alkalommal ünnepeljük alakulásunkat, október 24.-én Szent Dömötör napján, illetve november 8.-án Mitrovdankor.


A borrendet 17 taggal alapították, mely mára 38 állandó tagra növekedett. Működésének fő célja a Telecskai-dombok borainak népszerűsítése. Emellett a vidék kultúrájának, hagyományainak és gasztronómijájának megismertetése és népszerűsítése. A vezetőség tagjai Viljanac Milisav nagymester, Bábi Attila kan-cellár, Lackovics Károly kancellár, alkancellárok: Brindza Ferenc, Márity Mirkó,


V Czesznak Tibor és Balog László, ceremóniamester Mengyan Károly, nagykövet Kollár László, főborász Bájsánszki Szvetozár stb.


24331 Bajsa, Zakó u. 6.,
E-mail: milisavv@stcable.net
Mob.: +381 69-72-10-57 157

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center