Somló és Környéke Borút Egyesület Devecser

Somló és Környéke Borút Egyesület Devecser legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Somló és Környéke Borút Egyesület Devecser bemutatkozása

A Nagy-Somlói borvidék, Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke, amely a Bakony hegység nyugati lábánál helyezkedik el. A Kisalföld délkeleti csücskén, magányos hegyszigetként emelkedik ki a környező síkságból Somló bazalthegye. Körülötte ősi falvak: Doba, Oroszi, Borszörcsök, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Iszkáz, Somlóvecse és Somlószőlős. E kis falvak történelme, jóléte is szorosan összefonódott a hegyen épült vár múltjával, lakóinak pedig ősi foglalkozása, kenyere a Somló hegyi szőlők művelése volt. A hegyen két forrás fakad: az egyik a Szent Márton tiszteletére felszentelt kápolna közelében található Szent Márton-forrás, a másik a Szent Ilona-kápolna közelében a Séd-forrás.


A Somló, Magyarország egyetlen olyan hegye, melynek az északi lejtőin is folyik szőlőművelés. A hegy több oldalán más-más fajtákkal foglalkoznak, eltérő stílusú-jellegű borokat készítenek. A múlt század közepén közel 30 szőlőfajta volt honos a Somlón. Egy 1896-ban kiadott rendelet meghatározza, hogy ezen a tájegységen mely fajtákat lehet telepíteni: Furmint, Juhfark Rajnai Rizling. Jelenleg termesztett fő fajták: Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini, Chardonay és a jellegzetesen somlói fajta a Juhfark.

40 alapító tag 2000. március 3. napján létrehozta a devecseri kastélykönyvtárban a Somló és Környéke Borút Egyesületet, mely önkéntes, politikamentes, civil szerveződés. Az Egyesület tagjai 2003-ban megalakították a Somlói Borlovag Klubot, amely 2010-ben Somlói Bor- és Pálinkalovag Klubbá bővült. 2018-ban a Somló és Környéke Borút Egyesület Bor- és Pálinkarendje felvételt nyert az MBOSZ-be.

Célok: a Somló-hegy és környékén kulturális, műemlékvédelmi, ismeretterjesztő, közhasznú tevékenység, hagyományok ápolása, természet- és környezetvédelem, a borutak fejlesztése és működtetése, minőségi bortermelés előmozdítása, a borturizmus fellendítése.

Zászlósbor a Juhfark, mely nevét a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres és csúcsosan végződő fürtjeiről kapta. Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája. Legfontosabb termelőhelye a Somló. A Juhfark, a nászéjszakák bora. A hiedelem szerint, ha a házaspár a szerelmi együttlét előtt juhfarkot kortyolgat, fiú utódban reménykedhet. A fanyar, férfias nedű igényli a hosszú, fahordóban történő érlelést. Ha kellő időt hagynak neki (kb. 4 év), határozott savai veszítenek kezdeti érdességükből, rendkívül harmonikussá válnak, elegáns, testes bor lesz belőle. Ásványossága miatt fogyasztása a szokásosnál magasabb hőmérsékleten ajánlott, illata pedig akkor bontakozik ki leginkább, ha a palack felbontása után szellőztetjük egy keveset.

Avatási ceremónia: A jelöltnek két borminta közül kell felismernie a Somlói Juhfarkot, majd pedig megfelelő mennyiségű szódavíz hozzáadással fröccsöt kell készíteni belőle. Aki a próbatételen megfelel, az eskütételt követően szablyával lovaggá lesz ütve. A rend tagjává fogadás az oklevél és a zászlósbor átadásával történik.

A Somló és Környéke Borút Egyesület jelképei: a zászló – melyen zöld alapon arany színű kiemeléssel a Somló-hegy látható –, továbbá a szigillum – melyen a Somló-hegy feletti 3 csillag a Nagy Somlói borvidék 3 hegyét (Somló, Ság-hegy, Kissomlyó) szimbolizálja –.


A Somlói Bor- és Pálinkarend elnöke Simon János, a kancellár Horváth Ferenc. Tisztségviselők: Tóth Ervinné gazdasági alelnök, Papp Zoltán szakmai alelnök, Molnár Levente szervezési alelnök, Rozmán Gyula általános alelnök, Szabadi János pályázati alelnök, Szabó József FEB elnök.


Honlap: www.somloiborut.hu


nimg-5618.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center