Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete

Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete legfrissebb hírei

Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete bemutatkozása

Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete
Székhely: 7800 Siklós, Korvin O. utca 11
Email : gasztroesbor7800@gmail.com

Történelem:

Siklós, mely a térség gazdasági és kulturális életének központja, méltán híres borairól, váráról és a városban található számtalan műemlékről. Siklós létéről az első hivatalos okirat 1190-ből származik, ettől kezdve a magyar történelem legjelentősebb családjainak volt birtokközpontja és székhelye. A Dráva síksága felett őrködő határszéli vár az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Az erődöt először 1294-ben említik

1394-ben a Garai család tulajdona lett a vár, amelyet ezt követően, évtizedeken át fejlesztettek. Erről az időszakról a gótikus szárny és a gazdag gótikus boltozással épült várkápolna - Magyarország egyik legszebb ilyen emléke - tanúskodik.
1515-től a Perényiek építkeztek a várban, nekik a reneszánsz átalakítások köszönhetőek. Perényi Imre felesége volt Kanizsai Dorottya, akinek szobra a várárokban áll. Kanizsai Dorottya és férje temettették el a mohácsi csata elesett katonáit.
Az oszmán hódoltság alatt a törökök erődnek használták a várat. A külvárosban mecseteket építettek, ezek közül is kiemelkedett a rózsaligettel övezett Malkocs bej dzsámi.

A XVIII. században a Batthyány család barokk stílusban átalakította és kiegészíttette a várat, amely a XIX. századra elveszítette katonai jelentőségét.

A XVIII. századi, formáját máig őrző erődítmény spanyolbástyájának teraszáról pompás a kilátás Siklósra és a közeli szőlőültetvényekre. A külső várfalon belül álló Ferences templom a XIV. században épült. Szent Annának szentelték, és gótikus szentélyét itáliai hatásról tanúskodó kora reneszánsz freskók díszítik, és itt látható Garai I. Miklós sírköve is. A templom melletti XV. századi kolostorban működött a Kerámia Alkotóház, melynek nemzetközi képzőművészeti kiállítása elismert volt országon kívül is..

Szerb-ortodox templomot a XV. században letelepedett szerbek és 1738-ban a hívők adakozásából emelték. A templom leégett, amit 1783-ban a mai alakjában építettek újjá. Ikonosztáza és berendezése 1800 körül készülhetett. A berendezések legértékesebb darabjai - köztük egy rekesz- zománcos XII. századi nyakbavaló ereklyetartó doboz - a szentendrei görögkeleti egyházművészeti gyűjteménybe került.

Borvidékünk:

A Villány–Siklósi borvidék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében. és Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez.. A borvidék esetében két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult fehérboraival. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz.

Siklós tüzes fehérborai pedig az Olaszrizling, Tramini, Ottonel muskotály

Zászlós borunk:Heumann Pince -Villányi Cabernet Franc

Az Egyesület célja:

A térség gasztronómiai hagyományainak felkutatása, megismertetése, az egészséges táplálkozási szokások ismertetése és a különböző néphagyományokhoz kötődő gasztronómiai szokások újraélesztése, valamint a határmenti területek gasztronómiai örökségének felkutatása és megőrzése. A kapcsolatok ápolása mellett kiemelt feladatunk a bor kultúrájának megismerése, megismertetése, a kulturált illetve a gasztronómiai élményekhez kötődő társasági borfogyasztás szokásainak népszerűsítése valamint az együtt működés a borút fejlesztésében, a minőségi bortermelés előmozdítása, a borturizmus fellendítése elsősorban a siklósi térségben
Működése során a tagok megismerik a térségi népszokásokhoz tartozó gasztronómiai különlegességeket, elkészítésük módját, a régi, helyben termelt alapanyagokat, azok feldolgozási eljárásait és céljainknak megfelelően a magyar borvidékeket, a borkészítés alapjait, a bor szervírozás módszereit, étel-ital összhangját.

Egyesületünk 2014-ben alakult át a Siklósi Gasztrohölgyek Egyesületéből a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesületévé, így nem tekint nagy múltra vissza, azonban tagjai között szerepelnek a régi és azóta megszűnt Siklósi Borbarátnők Egyesület tagjai is, akik viszont komoly hagyományokkal rendelkeznek. Ezt a hagyományt kívánja egyesületünk folytatni, amikor a Magyarországi Borrendek országos Szövetségbe kérte felvételét. Megtiszteltetés számunkra, hogy az elmúlt évben tagok lehettünk és bekapcsolódhattunk az általunk képviselt Siklósi vidék borainak minőségvédelméhez, hírnevének elmélyítéséhez.

Avatási ceremóniánk éppen az eltelt rövid idő miatt jelenleg kidolgozás alatt áll, amelyet későbbiekben oldalunkon ismertetni fogunk.

A borhoz kapcsolódóan kiemelt rendezvényünk a december elején sorra kerülő „Újbor mustra”, amelyet elsősorban segítő szándékkal szervezünk főleg a kistermelők részére, hogy az új borok bírálata során egyrészt elismerést szerezzenek boraiknak, másrészt megismerjék azokat a problémákat, amelyeken a minőségi bortermelés elérése érdekében változtatni tudnak.

Másik említésre méltó rendezvényünk a Hegyközség által meghirdetett hagyományos Szent György Napi Borversenyben való közreműködés, amely a Villány–Siklósi Borvidék méltán elismert nagytekintélyű borversenye.


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center