Pannonhalmi Szent Márton Borrend

Pannonhalmi Szent Márton Borrend legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Pannonhalmi Szent Márton Borrend bemutatkozása


Borrendünk az egyesületi formában működő Pannonhalmi Szent Márton Borrend 2010 márciusában került bejegyzésre, első avatási ünnepségét 2010. augusztus 19-én tartotta. Nevét a pannóniai születésű, egyik legnépszerűbb középkori védőszentünkről, Győrszentmárton település (a mai Pannonhalma) névadójáról kapta. A Borrend azzal a céllal jött létre, hogy saját eszközeivel, lehetőségeivel népszerűsítse a Pannonhalmi Borvidék és Pannonhalma környékének kiváló minőségű borait és borászatait. Rendezvények, borversenyek szervezésével, és egyéb programokkal adja hírül a világnak, hogy a Pannonhalmi Borvidéken vannak kiváló borok, borászok és a tájra jellemző hagyományok.

A Borrend alapvető céljai:

• A magyar borvidékek, termőhelyek, illetve kiemelten a Pannonhalmi Borvidéken termelt borok hírnevének, minőségének védelme, a borkultúra megismertetése és színvonalának emelése.

• A Pannonhalmi Borvidék rejtett minőségű borainak és borászatainak felkutatása, a borvidékek területeinek a szőlő és bortermelési, a hozzá kapcsolódó történeti, kulturális hagyományainak, értékeinek fejlesztése és megerősítése.

• A magyar nemzeti karakter, lokálpatriotizmus és büszkeség erősítésének ösztönzése, a borkészítés, borkezelés, borfogyasztás hagyományos eszközeivel.

• Az emberi kapcsolatok alakítása, ápolása, értékekkel való gazdagítása, közös rendezvényekkel ezen értékek megismertetése. Más borrendekkel és gasztronómiai-, borászati egyesületekkel való kapcsolattartás.

• A borturizmus fejlesztésének, nemzetközi borút szervezésének elősegítése.

• Belső élete, ceremóniája, külső megjelenésének felhasználásával előadások, borbemutatók tartása, kiállítások, borversenyek, fesztiválok szervezése.

Borrendünk ezen értékek mentén, a borkultúra népszerűsítésének lehetőségével és a borturizmus kialakításával, fellendítésével kíván a Pannonhalmi Borvidék, a Pannonhalmi Kistérség és Pannonhalma Város szerepének megerősítésében részt venni.

Borrendünk egyik kiemelkedő rendezvénye a Pannonhalmi Márton Napi Újborverseny minden évben Márton napjához kötődik, melyet a Pannonhalmi Borvidék termelői részére szervezünk. Célunk az volt, hogy megismerjük és a nagyközönséggel is megismertessük a borvidék legjobb borait, továbbá borrendhez méltóan a borvidék legjellemzőbb bor fajtájából kiválasszuk azt a kiváló bort, melyet borrendünk zászlós boraként mutatunk be a borkedvelő közönség részére. Márton havának utolsó szombatján, Pannonhalmán kerül megrendezésre Borrendünk avatási ceremóniája. Ekkor nemcsak az új tagok avatását, hanem a társ borrendek meghívásával Borrendünk működését is közösen ünnepeljük. A 2015. évi avatási ceremónia kiemelt fontossággal bírt Borrendünk számára, hisz idén ünnepeltük Borrendünk megalapításának 5. évfordulóját.

Borrendünknek jelenleg 41 fő rendes tagja és 13 fő tiszteletbeli tagja van.


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center