MBOSZ tisztújítás

2019. április 4-én, Budafokon tartotta tisztújító közgyűlését a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ), melyen 5 évre választottak tisztségviselőket.

Adonyból Schmidt Attila nagymester és jómagam, Boldog Tamás képviseltük borrendünket. Én külön meghívóval érkeztem, Marketing bizottsági tag jelölésem miatt. Az eseményt a Soós István Borászati Szakiskola Tangazdaságában 11 órától rendezték meg. A regisztráció után frissítő italok és néhány könnyebb falat társaságában beszélgettek a nagymesterek és a borrendi küldöttek.

A megnyitó után beszámolók következtek és a bizottságok kiegészítő beszédei, azok elnökeinek felszólalásával. Több felszólaló is kiemelte, hogy a borrendek komoly felelősséggel tartoznak az utánpótlás biztosításáról. Dr. Brazsil Dávid, a Nemzetközi bizottság elnöke, egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, felszólalásában elmondta, tisztséget is csak akkor hajlandó vállalni, ha több fiatal vesz részt a borrendi kötelékek gondozásában.

A beszámolók után új borrend felvétele következett, melyről némi vita alakult ki a szövetség berkein belül. Mivel egy régi-új, ambiciózus és kedvelt borrendről van szó, a Siklósi Borbarátnők Borrendi Egyesületének igenis helye van a szövetségben.

Az idő előrehaladtával lassan kezdődött az elnökjelöltek és a további tisztségek jelöltjeinek bemutatása. A visszalépések után körvonalazódott, hogy az elnöki székért induló két nagymester: Koczor Kálmán és Béleczki Mihály választása hozza a legnagyobb „csatát” és feszültséget. Mindkét fél sok követ megmozgatva kampányolt, mindenkinek megvolt a saját csapata, azaz hogy ki, kivel képzeli el a jövőbeli munkát.

Mivel több személy több bizottságban is jelölt volt, minden szavazás bizottságonként külön történt. Az elhúzódó procedúra végén 21 szavazattal Koczor Kálmán maradt az MBOSZ elnöke újabb 5 évre. Béleczki Mihály 17 szavazatot kapott és 5 érvénytelen voksolás is született. A főtitkár asszony, Tutor Jánosné Éva, egyedüli jelöltként, biztos bástyaként várhatta a szavazást, hiszen munkája kiválóságát mutatja, hogy senki nem indult ellenjelöltként.

A fiatalítás egyik legszebb példáját láthatjuk az alelnökök között, hiszen a négy betölthető tisztségből két ifjú titán is bekerült a vezetőségbe.

A Promontorium Borlovagrend nagymesterét, személyes jó barátomat, Szűcs Zoltánt elsöprő aránnyal, 39 szavazattal választottak meg.

Hasonlóan ambiciózus és feltörekvő társa, Kovács Róbert, a Hajósi Szent Orbán Borrend nagymestere folytatja alelnöki munkáját.

A hölgyeket Sajgó Gáborné fogja képviselni a Lorántffy Zsuzsanna Borrendtől, míg az igazi örök fiatal és bölcs vonalat Dr. Bisztray György Dénes személye képviseli, a negyedik alelnöki székben, a Budavári Szent György Borrendtől.

Bizottsági elnökök lettek:

• Marketing bizottság elnöke: Ádám Erika Éva (Kunsági Női Borrend)

• Szakmai bizottság elnöke: Knolmajerné Szigeti Gyöngyi (Vinum Vulcanum Badacsonyi Borrend)

• Nemzetközi bizottság elnöke: Dr. Brazsil Dávid (Da Bibere Zalai Borlovagrend)

• Felügyelő bizottság elnöke: Dr. Zagyva Erzsébet (Lorántffy Zsuzsanna Borlovagrend)

Borrendünk a marketing bizottságban betöltött szerepemnek köszönhetően lesz érdekelt az elkövetkezendő öt évben az MBOSZ vérkeringésében.

Minden megválasztott tagnak eredményes és jó munkát kívánunk a következő öt évre!


Boldog Tamás ceremóniamester


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center