Márton-nap Héhalomban

A Bor és Barátság Borlovagrend kedves invitáló levele „ebédután egy fertályórával” várt a Mindenki Házába.

A bor és barátság elnevezést nemigen kell magyarázni, de aMINDENKI HÁZA egy sajátos intézmény: az önkormányzat épülete alatt van egypince, amit és annak az előterét, kb. 50 négyzetméteres helyiséget bocsátottaaz önkormányzat a borlovagrend használatába, amit a 11 lelkes ember,családtagjaival, barátaival együtt kulturált közösségi helyiséggé alakított. Aborlovagrend 2007-ben alakult, 2008-banhívtak meg először egy borversenyre –ez is speciális dolog ebben a faluban, deerről később – majd az augusztusi falunapon tiszteletbeli taggá is fogadtak.

Az eltelt idő alatt alakították ki a Mindenki Házát, ahol anagyobb közösségi helyiség rész mellett konyharész, kiszolgáló és szociális(mellékhelyiség) és természetesen a pince, eredeti funkciójában megmaradt, lettfelújítva, átalakítva nemcsak a borlovagrend, hanem a községi többi civiltársadalmi szerveződés használatára.

November 12-én szombaton Márton-nap alkalmával jöttek összea borrend tagjai, ahol Márton püspökre, a Márton napi hagyományokra valóemlékezés mellett a borkóstolás „alapfokú tanfolyamának” előadása zajlottdr. Berze Gábor nagymester vezetésével:4 pohárban a négy alap-íz érzékeléséhezelőkészített vizet kóstolták, és választották ki a sós, édes, savanyú éskeserű elegyet. A dolog nem volt annyira egyszerű, mert pl. az édes íznél avízbe 5 g/l-nek megfelelő cukor került…. Hogy ez komoly és pontos adagolásvolt, arra bizonyíték, hogy dr. Berze Gábor civilben gyógyszerész. A másikfeladat két vörösbor összehasonlítása volt, az eltérések megfogalmazásával.

Ez utóbbi feladat sikerült jobban, az éppen-csak érzékelhetőízek „eltalálása” zömmel 75 %-ban sikerült.

A korábban lezajlott borverseny eredményhirdetése után azaranyfakanalat érdemlő –ha lenne egy ilyen díj a községben- libatorkövetkezett, erdei gombákkal bolondított libaleves után libacomb hagymás törtkrumplival és borral páraltlilakáposztával. Desszertként sült-alma és mézeskalács került azasztalra.

Héhalom Aszódtól 20 km-re északra Nógrád megye délicsücskében található 2500 lakosú település, ahol nemigen van szőlő, - mostkövetkezik a borlovagrend fentebb említett specialitása – a tagok egykivétellel vásárolják a szőlőt a Mátra-alji borvidék közeli településeiről,amiből saját használatra hagyományos eszközökkel és technológiával készítenekbort, ami évente borversenyen is megmérettetik.A megélhetésük nem függ ettől a tevékenységtől, saját kedvtelésükre,élvezetükre gyakorolják a borkészítést, „tanulják” a borászatot, a Budapestenvincellérképzőt is elvégzett nagymester dr. Berze Gábor vezetésével. A borlovagrend tagjai között nyugdíjasmérnöktől kezdve tanár, vendéglős és egyéb más foglalkozású ember található,akik következetes, lelkes munkával létrehozták a közösséget, a bor barátságokatlétrehozó, ápoló dicséretére.

a-konyha-es-a-sef.JPG beszelgetes-a-polgarmesterrel.JPG dr-berze-gabor-a-borkostolas-alapjairol.JPG elso-proba.JPG hallgatosag.JPG kulondij.JPG masodik-proba.JPG mezeskalacs.JPG sultalma.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center