Lorántffy Zsuzsanna Borrend

Lorántffy Zsuzsanna Borrend bemutatkozása


Sajgó Gáborné elnök-nagymester
Székhely: 3934 Tolcsva, Dózsa György út 6.
e-mail:
tolcsvabor@axelero.hueva.tutorne@gmail.com

A Lorántffy Zsuzsanna Borrend rövid története.

Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy. Az Egyesületet a kulturált borfogyasztás ismereteinek, a gasztronómiai élményhez kötődő társasági borfogyasztás szokásainak széleskörű megismertetésére hozták létre. A Borhölgyek a hagyományok ápolása mellett, egyik legfontosabb célkitűzésüknek tekintik, hogy a magyar bor - amely méltán nevezhető nemzeti kincsnek - méltó rangot kapjon itthon és külföldön egyaránt. A borrend tagjai rendszeresen vesznek részt borfesztiválokon, borversenyeken, borrendi avatásokon, borkóstolókon valamint a borrend szakemberei ismeretterjesztő előadások, borbemutatók és borkóstolók rendezése mellett a hazai és külföldi cserelátogatások során szerzett tapasztalatok révén kívánják az elősegíteni a borfogyasztás kultúrájának oktatását és népszerűsítését Magyarországon belül és a határokon túl.

Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben felvételt nyert a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségébe (MBOSZ). Ekkor az egyesületen belül megalakult a „LORÁNTFFY ZSUZSANNA BORREND”, mely 2010 -től az Egyesület jogutódjaként működik. Az egyesület, majd a Borrend 2002-2012-ig tagja volt a Borbarát Hölgyek Nemzetközi Szervezetének (IFWW). A Borrendben több hölgy vezet borászati családi vállalkozást vagy aktívan gyakorolja a szakmát a kunsági, hajós-bajai, egri, tokaji borvidéken, így bár a Borrend székhelye Tolcsva, de tevékenysége az egész országra kiterjed.

Zászlós boraikat egyesületük tagjainak borai közül választották: Hajósi Merlot - Brilliant Holding, Tokaji aszú 5 puttonyos - Sajgó Pincészet. *

Díszruhájuk a XVII.sz. közepén viselt nagypolgárasszonyi ruhák hiteles mása bordó, bézs és arany színnel. A borrend kétévente rendez avatást, 2015-ben avatták Apor Erzsébet Emíliát az MBOSZ könyvelőjét és Gálné Dignisz Évát, aki elnyerte az „Év Bortermelője” címet 2013-ban, a díj történetében először nőként.

Az avatási ceremónia rövid leírása:

Emblémájukkal díszített hordóból a jelölt lopóval kivesz bort, felismerve, milyen bort lát, vörös, fehér vagy aszúboros pohárba tölti. Ezt követően megkóstolja a bort és röviden jellemzi annak színét, illatát, ízét, majd megnevez egy olyan ételt, amihez szívesen kínálná a bort. Amennyiben jelölt mind ezt teljesíti, Nagymesterünk szőlőtőkével a Borrend tagjává üti. A felavatott megkapja a Borrend oklevelét, emblémájukkal díszített selyemsálját és névre szóló zászlós borunkat.

Az egyesület elnökei 1996 óta: Forgács Magdolna, Bencze Katalin, dr. Szatmári Sarolta, Juhász Júlia Zsuzsanna, Sajgó Gáborné.

2013-tól a Borrend tisztségviselői: Sajgó Gáborné elnök-nagymester, Tutor Jánosné alelnök-kancellár, dr. Zagyva Erzsébet pénzügyi vezető.


Honlapunk >>

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center