Jubileumi ünnepség a Lórántffy Zsuzsa borrend szervezésében

A Lorántffy Zsuzsanna Borrend - ésjogelődje az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesülete - megalakulásánakhuszadik évfordulóját jubileumi közgyűléssel ünnepelte Tolcsván, június25-26-án.

Spanyolországban már működőborhölgyek szervezetének mintájára, 1996-ban alakult meg az Első MagyarBorbarát Hölgyek Egyesülete. Azegyesület többéves, a magyar borért, a borkultúráért tett szerteágazótevékenysége után, 2002-ben felvételt nyert aMagyarországi Borrendek Országos Szövetségébe.2010 óta a reneszánszkor nagyasszonya, Lorántffy Zsuzsanna nevét használja aborrend.Az ünnepi megemlékezés a névadó Sárospatakon lévő szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét. A tisztelet virágainak elhelyezései mellett, a rend tagjai rövid megemlékezést tartottak, felidézve Lorántffy Zsuzsanna életútját, kiemelve azt a tényt, hogy ő kóstolta először a mai értelemben vett első aszúbort, Szepsi Laczkó Máté udvari lelkész jóvoltából.

Vasárnap rendkívül színes és tartalmas program részesei voltak a borhölgyek és vendégeik. A délelőtti ünnepi megemlékezés Sajgó Gáborné Nagymester köszöntőjével vette kezdetét. A társ borrendeken kívül, Tolcsva közéleti személyiségei is megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Köszöntőjükben kiemelték és hangsúlyozták a borrend két évtizedes, magyar borért, borkultúráért tett tevékenységét és még több éves, eredményes munkát kívántak. A további program előadásai felidézték a 20 év történetét, a kezdetektől napjainkig. Ezután a megjelent borrendek képviselői köszöntötték a Lorántffy Zsuzsanna Borrendet és adták át ajándékaikat.

Az évforduló alkalmából hagyományteremtő céllal, díjat alapított a borrend, Hölgyek a borért elnevezéssel, az egyesületért és a borrendért végzett kiemelkedő munka elismeréseként. Elsőként a jubileumi ünnepségen a díjat Tutor Jánosné Éva, Dr. Baloghné Dr. Ormos Ilona, és posztumusz, - mint alapító tag, - Garamvári Vencélné kapta.

A jubileumi ünnepség méltóan, a Sajgó Pincészet díjnyertes borainak bemutatójával, kóstolásával ért véget.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center