Horgosi Szent Orbán Borlovagrend

Horgosi Szent Orbán Borlovagrend legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Horgosi Szent Orbán Borlovagrend bemutatkozása

Szervezetünket 2011 tavaszán a szabadkai – horgosi homokvidék, horgosi szőlőtermő vidékén 12 szőlészettel-borászattal foglakozó kistermelő hozta létre. Alapítók: Bacskulin István, Bálint István, Bálint József, Bíró Nándor, Farkas Árpád, Farkas Károly, Körmöndi János, Oláh Otto, Reis Rudolf, Serfőző Jenő, Szalma Frigyes, Vass Zoltán


Célkitűzéseink: A szabadkai – horgosi homokvidék, horgosi szőlő-termő táj szőlészeti és borászati eredmények ismertetése és népszerűsí-tése, a térség idegenforgalmi motivumának, kulináris, kulturális öröksé-gének,falusi turizmusának oktatása és ismertetése. A szőlészet és a borá-szat termelési folyamatainak tudományos, műszaki, technológai fejlesztése, alkalmazása, és ezek átformálása termelő családi vállalkozásokká.


Tagság: Szerbiai Borrendek és Borlovagrendek Szövetsége; Szent Orbán Borlovagrendek Szövetsége; Magyar Borrendek Országos Szövetsége


Rendezvényeink: Május második szombatja: Nagy Honi Borvereseny; Má-jus 24-hez eső legelső szombaton Szent Orbán Ünnepség


Vándordíj: A Nagy Honi Borverseny legjobb borának kijáró díj


A horgosi Szent Orbán Borlovagrend legendáját csak kitartó kutató-munkával és sok „borevéssel” sikerűlt feltárnunk:


Itt élt ám eme jó hírű szőlőtermő vidéken, Horgoson, Koza Mihály bácsi és felesége, Annus néni is. Szorgalmas kétkezi munkával elérték, hogy már fiatal házas korukban volt saját szőlőjük, és ami még nagyon fontos volt, hogy Mihály bátyónknak saját bora is, amelynek bizony ő maga is lel-kes dicsérője és fogyasztója lett.


Azt mi mai borászok is bizonyíthatjuk, hogy a bor fogyasztása igen egész-ségessé teszi az embert, de ott van még számos egyéb hozama is, mint pél-dául: bátorít, okosít, jókedvre derít és megsokszorosítja barátaink számát.


Így ment ez egy jó ideig Mihály bátyáméknál is, csakhogy az Annus néni alig 10 év után megelégelte ezt a jó hangulatát férje urának és igen tömör kriti-kát szegezett Mihály bátyánknak, miszerint „TE CSAK ISZOL OSZT ISZOL!„ A néni a hatás fokozása érdekében talán még zokogott is, sőt még egyéb zsarolásokat is bevetett. Férje szegény úgy sarokba szorult, hogy kénytelen volt fogadalmat tenni, hogy többé egy korty bort sem fog inni.


Másnap, vasárnap ezután az Annus néni nyugodtan és diadalma-san met el a misére, Mihály bátyánk pedig, miután úgy ítélte meg, hogy immár tiszta a levegő, fogott egy tányért és kanalat, dűtött bele bort a karimáig, és ragyogó szemmel elkezdte kanalazni. Eközben megérkezett Mihály gazdánk komá-ja, Ábrahám Jóska, aki szintén becsületes szőlőtermelő és jó borivó, borkedvelő ember volt. Igen értelmetlenül nézett, és hát meg is kérdezte :


„Hát te meg mit csinálsz Mihály komám? Hát, tu-dod, az asszonynak megfogadtam, hogy többet nem iszom. Azt tudod, hogy én mindig állom a szavamat, ezért most nem iszom, hanem ESZEM A BORT!„


Mihály bátyónk furfangjának köszönve a horgosi menyecskék szigora mára már megtört, és a vidékről ide férjhez jövő lányok is tudják, hogy kár a borivást a horgosi legényeknek tiltani, mert azok annak így vagy úgy, úgyis módját ejtik.24410 HORGOS – Szerbia, Kanizsai út 6. • Alapítva 2011-ben • Nagy-mester – Bacskulin István CLJ. • Tel:+381-63-560 -230 • bacsku@ gmail.com • Zászlósbor : a Nagy Honi borverseny legjobb horgosi bora • 2012-ben MERLO 2011 - Bálint István • 2013- ben CABER-NET SAUVIGNON 2012 - Bálint István • 2014- ben KÉKFRANKOS 2013 - Bálint István • 2015- ben CHARDONNAY 2014 - Vass Zoltán24410 HORGOS – Szerbia, Kanizsai út 6.

Tel:+381-63-560-230 153

bacsku@gmail.com


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center