Hajósi Szent Orbán Borlovagrend

Hajósi Szent Orbán Borlovagrend bemutatkozása


Székhelye 6344 Hajós Borbíró u. 20.

Alakulás dátuma 1985. március 24.

Nagymester Kovács Róbert

Zászlósbor Hajósi Cabernet sauvignon

Telefon +3670/3366997

e-mail hajosiborlovagrend@gmail.com

A hajósi pincefalu egyike az ország leghíresebb ilyen jellegű településeinek, amelynek löszbevájt pincéiben a löszös öntéstalajon kiválóan termő szőlők borát kezelik agondos sváb gazdák.

Az Orbán napi borünnep – búcsú - igazi gasztronómiai és kulturális fesztivállá nőtte ki magát, nagyon sok határon túli, elsősorban német vendéggel.

Legendája és avatási ceremóniája

A Hajós környéki szőlő ésborkultúra hagyományainak ápolását, és a környéken termett kitűnő minőségűborok népszerűsítését, széles körű propagálását tűzték célul a borrendtagja,különféle rendezvényeken, szakmai és tudományos igényű rendezvényeken, a vidéknépművészeti, gasztronómiai hagyományaival együtt. A borrend létrehozása1985-ben a Hosszúhegyi Állami Gazdaságszakemberivel és a környező szövetkezet szakembereivel Mátyus Gábor igazgató ésdr. Sümegi József főborász vezetésével történt, azzal a nem titkolt céllal,hogy népszerűsítse az itt termett borokat itthon és külföldön, a vidékkultúrája, a néprajza és gasztronómiája segítségével.

A rendszerváltás után néhány évszünet következett, majd évekig Kollár Ferenc nagymester

vezetésével működött a borrend, a2011. évi februári közgyűlésig, amikor közgyűlés a mai helybeli fiatal szőlő és bortermelőkből állóvezetőséget választotta a nyugalomba vonuló alapítók javaslatára.

A borrendi tag avatás ceremóniájasorán megemlékeznek egy legendáról, amely a telepesek első csoportjával érkezőtanítóval kapcsolatos, akit a falubeliek igen kedveltek, lévén roppant jókedélyű, barátságos ember, aki rendszeresen látogatta a tanítványai családjait.Ilyenkor legtöbb helyen előkerül a borospohár is, természetesen –takarékos svábcsaládokról lévén szó – szerény űrméretű kóstolópohár, amit az egyik családnál24-szer ürített ki a tanító úr. További kínálásra azonban nemet mondott,mondván: ma még négy családot kell meglátogatnom, és őket sem sérthetem megazzal, hogy kevesebbet fogyasszak, mint a többi famíliánál.

A hajósi emberek vendégszereteténekjele, hogy a pincefalu utcáin sétálgató látogatót meginvitálják a pincébe, aholnem illik visszautasítani a házigazda borát.

A borrend jelvényén is a pincefalujellegzetes présházai láthatók, és a disz ruha színe is vörös, az ittenivörösborok kiválóságát jelképezendő. A Hajósi Érseki Kastélymúzeumban iskiállításra kerültek a borrend relikviái.

Jelenlegi vezetőség

Kovács Róbert - nagymester (hivatalos képviselő)

Kollár Ferenc - tiszteletbeli örökös nagymester

Varga Mihály - tiszteletbeli örökös nagymester

Koch Csaba – elnök (hivatalos képviselő)

Miskolczi Anita - kancellár (hivatalos képviselő)

Beck Zoltán - főpohárnok

Pintér Györgyi - nagykövet

Oszvald András – ceremóniamester

Knehr István - krónikás

Berecz József - zászlóőr

Korsós Dániel - zászlóőr


Rendezvényei

-rendszeres összejöveteleket, évente közgyűléstés szükség szerint -2-3 havonta- nagytanácsülést Varga Mihály nagymester úrpincéjében tarjuk.

-a körzeti borverseny szervezésében a borrendtagjai oroszlánrészt vállalnak

-a hagyományos …………év óta május 25-hezlegközelebbi hét végén rendezik az Orbán napi népünnepélyt, ahol a város aprajanagyja ünnepel vendégeikkel, látogatóikkal együtt. Ilyenkor a borrend ismeghívja a társ-rrendeket, és a fesztivál megnyitóján borrendi felvonulást, illetveaz új borlovagok ünnepélyes felavatásáta népes közönség előtt celebrálják.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center