Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Egyesület

Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Egyesület legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Gróf Vécsey Károly Borlovagrend Egyesület bemutatkozása

Kerti István nagymester
Székhely.6320 Solt, Kadarka út 20.
Kapcsolattartó: Gulyás Győző
telefon:+36 30 2114476
E-mail: gulyas.gyozo@gmail.com

Lovagrendünk 2003 március 15.-én alakult 28 alapító taggal. Tagjaink teljes létszámmal szőlő termelő, és bor készítő emberek.

Az elmúlt 6 év alatt több tagtársunk kilépett, (+) 2 fő elhalálozott. Új belépőink is voltak, így jelenleg 27 tagunk van.

Névadónk Gróf Vécsey Károly az 1848-49 Dicsőséges Szabadságharc tábornoka, Aradi Vértanúja!

Lovagrendünk célja a jó solti borok országon belüli, és határainkon túli megismertetése. A baráti kapcsolatok kiszélesítése, más területek megismerése, és tapasztalatok cseréje.

Solt területén mintegy 850 földbevájt több száz éves pince található. Ezek Magyarországon egyedülinek mondható közös kopárságon épültek.

Megalakulásunk 5. évfordulóján, 2008 márc. 15.-én volt az ünnepi ülésünk.

Több új tagot vettünk fel lovagrendünkbe, így létszámunk változatlanul 28, aki mind szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik, és többségében saját borpincével rendelkezik.

A rendünkhöz az eltelt idő alatt 14 fő tiszteletbeli, illetve pártoló tag került felvételre. Lovagrendünk névadója Gróf Vécsey Károly tábornok, az 1848-49-es Dicsőséges Szabadságharc Aradi Vértanúja, aki 1804-ben Pesten született, és több évig élt a család solti birtokán. Célunk a minőségi szőlő és bortermelés segítése, Solt borászati hagyományainak megfelelően. Az idegenforgalom fejlődésének előmozdítása, a helyi borászati szokásaira építve. Aktív részvétel Solt város borászati és kulturális rendezvényein, kapcsolattartás a bortermelőkkel (saját és más hegyközségekkel), a minőségi bor előállítása érdekében. Különféle rendezvények, bemutatók szervezése, a kulturált borfogyasztás érdekében. Ennek keretében a régi borkultúrák felélesztése párosítva a régi és az új gasztronómiai szokásokkal. Az országos és nemzetközi borászati rendezvényeken, díszfelvonulásokon, előadásokon a szűkebb pátriánk és boraink megismertetése. Solt város környékén több évszázada folyik szőlőtermesztés, borkészítés. Régi magyar fajtákat termesztettek, pl. Ezerjó, Sárfehér, Kadarka, Magyarfrankos, Cigány (régi népi név), Oportó (ma Portugieser).

Újabban egyre több divatos fajtát ültettek: Chardonnay Lakhegyi mézes, Zweigelt, Zalagyöngye, Bianka, Ezerfürtű, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres. A szőlőművelés általában családi összefogással, kis parcellákon történik, így kb. 5-600 liter bort állítanak elő évente. A megtermett borokat a 124 m magas, úgynevezett meleg hegybe vájt pincékben tárolják (ez az alföld legmagasabb pontja). A pincék sajátossága, hogy a Magyarországon egyedülállóan a közös kopárságon lévő területeken vannak a földbe vájva, tehát személyi tulajdonban csak esetleges présház területe van, ami 30-50 m2. Sok lyukpince van, ami csak 2 m2 területtel van bejegyezve a telekkönyvbe. A város környékén 850 található a pincékből, melyekből 650 körüli ma is működik. A fölöttük levő 3-5 m, sőt több földtakarásnak köszönhetően a hőmérséklet 8-13 oC körül ingadozik, ami a benne lévő bornak és nemes penésznek ideális. Itt fejlődik a jó solti bor. Zászlós borunk a Solti Ezerjó.

Minden év március 15-én tartjuk a hagyományos Vécsey Károly Sakk Emlékversenyt, ahol bárki részt vehet. Évente szeptemberben a várossal közösen tartjuk a Szüreti Mulatságot, amely egyben az Országos Lovagrendi összejövetel időpontja is. Ekkor avatjuk az új tagjelölteket, akik előzetes kiválasztás alapján kerülnek a jelöltek közé. Avatásuk a Kadarka utcai pincesoron történik hagyományos próbával, melynek keretében Nagymesterünk régi szőlődöngölővel ún. csomiszlóval a jelöltet lovaggá üti.

Elérhetőségünk:

Székhely: 6320 Solt, Kadarka u. 20.

Lev. cím: 6320 Solt, Zöldfa u. 36

Kerti István kancellár Tel.: 30/902 0400

Kapcsolattartó: Gulyás Győző alkancellár 70/211 4476

Email: gulyas.gyozo@gmail.com

Zászlós Borunk "A Solti Ezerjó".

Minden év szeptember utolsó szombatján tartjuk tagavató ünnepségünket a Solti Szőlőhegyen, társ Lovagrendekkel közösen. Ez a városi szüreti nap része.


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center