Évfordulót ünnepelt a Kelet-Balatoni Borlovagrend

Balatonkenese Nagyszabású ünnepséggel és új tagok avatásával ünnepelte fennállása hetedik évfordulóját a Kelet-Balatoni Borlovagrend.


A ceremóniát igazán ünnepélyessé tette, hogy a rendezvényt a hagyományoknak megfelelően a balatonkenesei református templomban tartották. Az idei avatásra az ország különböző részeiből összesen huszonhét borlovagrend képviselője érkezett, mondta Győrfi Károly, a borlovagrend elnök-nagymestere. A lovagrend ezúttal négy új tagot avatott, akiket a Vince-napi borbálon nevezték ki borapróddá. Gáspár Lajos és Varga József sólyi termelőknek, Kaptur József sólyi polgármesternek és Laczi János lepsényi gazdának a ceremónián a borászati eszközök ismeretéről és szőlészeti-borászati elméleti tudásukról is számot kellett adniuk, majd az eskütétel után az elnök-nagymester ütötte borlovaggá őket. A négy új taggal huszonnyolcra emelkedett a borlovagrend létszáma.

Az avatáson a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Bíró Mária emlékérmet vehetett át Horváth Kata, a borrend főborásza Kunszeri Miklóstól, a szervezet főtitkárától. Az elismerést olyan fiatal szakember kaphatja, aki borrendjében, vagy a szövetségben a borrendi szellemiség alapján, a magyar borért, borkultúráért kiemelkedő tevékenységet végzett. A mintegy százhúsz résztvevőnek az avatás után Vér Lászlóné helytörténeti kutató a Balaton keleti-medencének szőlő- és borkultúrájáról tartott előadást. Németh Péter református lelkésznek és a borrend címerét tervező Jákfalvi Józsefnek a borrendek történetét bemutató kiadvánnyal mondott köszönetet a borlovagrendért végzett munkájukért Győrfi Károly.

Az avatás után a résztvevők felvonultak a Szent Orbán-szoborhoz, majd borkóstolóval és zenés műsorral egybekötött hajózáson vettek részt, végül a borrend pincéjében késő éjszakába nyúlóan mulattak a meghívottak.


dsc-0090.JPG dsc-0096.JPG dsc-0110.JPG dsc-0120.JPG dsc-0122.JPG dsc-0123.JPG dsc-0135.JPG dsc-0140.JPG dsc-0156.JPG dsc-0192.JPG dsc-0216.JPG dsc-0255.JPG dsc-0256.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center