Duna Kohéziós konferencia 2013. november 13-15. Dunaújváros

A Dunaújvárosi Főiskola általimmáron harmadik alkalommal szervezett Duna-térségi Kohézió NemzetköziTudományos Konferencia ebben az évben nyitni kíván a Duna Régió hagyományostermelési kultúráit leginkább reprezentáló borkultúra felé. A Duna völgyétvégigkísérik a domb- és hegyvidéki lejtőkön díszelgő, ápolt szőlőskertek. Afolyóra tekintő borvidékek parcelláin köztudomásúan kiváló borok teremnek. Atöbb évszázados múltra visszatekintő, szorgos szőlőművelési és borkészítésihagyományok nemzedékek örökségeként teremtenek ma is elismert értékeket a DunaRégióban.

A konferencia szervezői úgyítélik meg, hogy a térség jövőjéért végzett tudományos munkálkodás eredményeiés a Duna térségét összefűző hagyományos kultúrák reprezentánsának, aborkultúrának az értékei egymást erősítő hatást fejthetnek ki találkozásukkor.Ennek elősegítése érdekében felhívással fordulnak a Duna-menti borvidékeinműködő Borrendek felé, hogy féltő gondossággal előállított boraikat mutassák bea konferencia nemzetközi szakmai közönségének!

 

A „Duna-térség Konferencia Bora” kiválasztása

A kiválasztáson 10 fehér, 3 rose, 8 vörös bor volt. Aborokat a Duna mnenti bortermőhelyekről, borvidékekről: a Szerémségből,Szekszárdról, Bölcskéről, Adonyból, Soltról, Esztergomból, Szlovákiábólküldték.

A bírálatot a főiskola előadói, a környékbelipolgármesterek valamint borlovagok végezték. Rövid időre a rektor úr isbekapcsolódott a munkába.

A konferencia bora egy nagyon szép Sauvignon Blanc lett,szorosan a nyomában egy Kékfrankos rose, Mindkettő bort Tomolik János bölcskeitermelő nevezte.

 

A rendezvény egyik programja volt állófogadás keretében a „Duna-térség Konferencia Bora”

bemutatása és a Duna mentiborrendek bemutatkozása.

 

Az előadások között „Borrendek a Duna mentén, aKárpát-medencében” címmel Bíró Mária, főtitkár,

tartott előadást a borrendekről.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center