Cegléd És Vidéke Unghváry László Borrend

Cegléd És Vidéke Unghváry László Borrend bemutatkozása

Simon Ernő nagymester,

Székhely: 2700 Cegléd, Kossuth Ferenc út 7-9.”B”IV.10.

E-mail: simon.erno@freemail.hu

Rendünk lovagjaival együtt nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket, mint a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend nagymestere.

1997-ben 33 alapító taggal alakultunk meg, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő és Nyársapát Önkormányzata, valamint a ceglédberceli Aranyhegyi Pinceszövetkezet és a nyársapáti Rátio Kft. támogatásával. Időközben csatlakozott hozzánk a tápiószentmártoni Kiss Pince és a ceglédberceli Ruttner Farm.

Az alapítás óta 74 személyt tiszteletbeli taggá avattunk, közülük 7 lovagot vettünk fel rendes tagnak.

Céljaink között legfontosabbnak tartjuk a szőlő-és borkultúra hagyományainak ápolását. Képviseljük Cegléd és környéke már történelmileg is elismert szőlő-és bortermelését.

Törekszünk arra, hogy népszerűsítsük az újonnan alakult borászatokat, hirdessük és megszerettessük a kulturált borfogyasztást. A hazai és nemzetközi rendezvényeken igyekszünk bemutatni Cegléd és vidéke nevezetességeit, kultúráját és szorgalmas dolgos népét.

Unghváry László (1856-1919) a borlovagrend névadója az alföldi homok egykori hőse,gyümölcsfaiskola tulajdonos, jeles szőlő- és gyümölcstermesztő, bortermelő és kereskedő. Hazánk egyik legnagyobb pincészetét építette fel, mely hatékony bel- és külkereskedelmének alapját biztosította. Tudta, hogy a faiskola nem lehet egyedüli tevékenysége, s a csemői homokon 80 hold szőlőt telepített, melyet hamarosan 165 holdra növelt. 1903-ban már 300 holdon gazdálkodott. Az ő példáján kezdték belátni, hogyez a kietlen, hivatalosan terméktelennek minősített homoktalaj is alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre, mely által gyökeresen megváltozott Cegléd határának képe. Első pincéjét 1908-ban építette húszezer, a másodikat 1912-ben a város közepén harmincezer hektoliter tárolótérrel. Pincegazdaságát is európai hírűvé tette.

A borrendCegléden 1997. május 12-én alakult meg 33 fő, valamint Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Nyársapát önkormányzata és a ceglédberceli Aranyhegyi Pinceszövetkezet részvételével, majd hamarosan társult a tápiószentmártoni Kincsem Pince, ma Tápió-Vin Kft. is.Ma már 56 fő alkot a bor és egymás tiszteletén alapuló összetartó közösséget. Annó nagymesterré Simon Ernőt, elnökké Banai Benőt választotta a nemes testület. A borrend jelenlegi tisztségviselői: Kiss Attila elnök-nagymester, Klément György alelnök-kancellár, Imregi Tibor alelnök-bornagykövet, Dr. Vangyel Tibor titkár-főpohárnok, Dobosné Túri Krisztina kincstárnok, Török József kamarás, Erdődi Péter ceremóniamester. A korelnök Káldi Gyula. Örökös elnök-nagymester Simon Ernő.

Lobogónk, egyik oldalán Unghváry László arcképe látható, míg a másik oldalt az alapító önkormányzatok címerei díszítik. Az érme,amit Nagy László Lázár grafikus művész tervezett, nemzetiszínű szalagon függ bronz és aranyozott kivitelben. Borrendünk öltözete kétféle mintázatú díszruha,avatóeszköze a kacorkés, zászlósboraa ceglédberceli Aranyhegyen termett Cserszegi fűszeres, melyet a borlovagok minden évben újraválasztanak a lovagtársaik által termelt nagyszerű borok közül.

Avatáskor a borrend által körültekintően kiválasztottjelöltnek a nagymester, s a lovagtársak előtt kétféle bor közül kóstolással kell kiválasztania a zászlósbort,siker esetén esküt kell tennie, majd el kell fogyasztania egy pohárkával. Az avatott nemzeti színű szalagon függő érmét, egy üveg saját nevére palackozott zászlósbort, díszes oklevelet kap.

A borrend célja, hogy Cegléd város és a környező települések határában gazdálkodó szőlősgazdákat, bortermelőket a régi hagyományok újjáélesztésével támogassa, a hazai és külföldi szakmai összejöveteleken és piacokon boraikat megismertesse, azoknak hírnevet szerezzen. A kulturált borfogyasztási szokások és a borfogyasztás kedvező élettani hatásainak bemutatásával a fogyasztókat segítse. A bor szeretetére, tiszteletére tanítsa a jövő generációját.

Ungváry László vallotta,hogy mi, a barázdában járó magyarok előrelátó fajta vagyunk, de amikor a barázdában megfordulunk, visszatekintünk a múltba, hogy annak tanulságaiból is építsük a jövőt.

Levelezési cím: 2711 Tápiószentmárton, Sőregi út 41.

E-mail:ceglediborrend@gmail.com

Mobil:+36-30-945-3603


„A bor a királyok itala – az italok királya.”- ennek jegyében mi, Őfelsége borlovagjai készek vagyunk Őt híven szolgálni.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center