Cegléd És Vidéke Unghváry László Borrend

Cegléd És Vidéke Unghváry László Borrend legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Cegléd És Vidéke Unghváry László Borrend bemutatkozása

Simon Ernő nagymester,

Székhely: 2700 Cegléd, Kossuth Ferenc út 7-9.”B”IV.10.

E-mail: simon.erno@freemail.hu

Rendünk lovagjaival együtt nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket, mint a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend nagymestere.

1997-ben 33 alapító taggal alakultunk meg, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő és Nyársapát Önkormányzata, valamint a ceglédberceli Aranyhegyi Pinceszövetkezet és a nyársapáti Rátio Kft. támogatásával. Időközben csatlakozott hozzánk a tápiószentmártoni Kiss Pince és a ceglédberceli Ruttner Farm.

Az alapítás óta 74 személyt tiszteletbeli taggá avattunk, közülük 7 lovagot vettünk fel rendes tagnak.

Céljaink között legfontosabbnak tartjuk a szőlő-és borkultúra hagyományainak ápolását. Képviseljük Cegléd és környéke már történelmileg is elismert szőlő-és bortermelését.

Törekszünk arra, hogy népszerűsítsük az újonnan alakult borászatokat, hirdessük és megszerettessük a kulturált borfogyasztást. A hazai és nemzetközi rendezvényeken igyekszünk bemutatni Cegléd és vidéke nevezetességeit, kultúráját és szorgalmas dolgos népét.

Unghváry László (1856-1919) a borlovagrend névadója az alföldi homok egykori hőse,gyümölcsfaiskola tulajdonos, jeles szőlő- és gyümölcstermesztő, bortermelő és kereskedő. Hazánk egyik legnagyobb pincészetét építette fel, mely hatékony bel- és külkereskedelmének alapját biztosította. Tudta, hogy a faiskola nem lehet egyedüli tevékenysége, s a csemői homokon 80 hold szőlőt telepített, melyet hamarosan 165 holdra növelt. 1903-ban már 300 holdon gazdálkodott. Az ő példáján kezdték belátni, hogyez a kietlen, hivatalosan terméktelennek minősített homoktalaj is alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre, mely által gyökeresen megváltozott Cegléd határának képe. Első pincéjét 1908-ban építette húszezer, a másodikat 1912-ben a város közepén harmincezer hektoliter tárolótérrel. Pincegazdaságát is európai hírűvé tette.

A borrendCegléden 1997. május 12-én alakult meg 33 fő, valamint Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Nyársapát önkormányzata és a ceglédberceli Aranyhegyi Pinceszövetkezet részvételével, majd hamarosan társult a tápiószentmártoni Kincsem Pince, ma Tápió-Vin Kft. is.Ma már 56 fő alkot a bor és egymás tiszteletén alapuló összetartó közösséget. Annó nagymesterré Simon Ernőt, elnökké Banai Benőt választotta a nemes testület. A borrend jelenlegi tisztségviselői: Kiss Attila elnök-nagymester, Klément György alelnök-kancellár, Imregi Tibor alelnök-bornagykövet, Dr. Vangyel Tibor titkár-főpohárnok, Dobosné Túri Krisztina kincstárnok, Török József kamarás, Erdődi Péter ceremóniamester. A korelnök Káldi Gyula. Örökös elnök-nagymester Simon Ernő.

Lobogónk, egyik oldalán Unghváry László arcképe látható, míg a másik oldalt az alapító önkormányzatok címerei díszítik. Az érme,amit Nagy László Lázár grafikus művész tervezett, nemzetiszínű szalagon függ bronz és aranyozott kivitelben. Borrendünk öltözete kétféle mintázatú díszruha,avatóeszköze a kacorkés, zászlósboraa ceglédberceli Aranyhegyen termett Cserszegi fűszeres, melyet a borlovagok minden évben újraválasztanak a lovagtársaik által termelt nagyszerű borok közül.

Avatáskor a borrend által körültekintően kiválasztottjelöltnek a nagymester, s a lovagtársak előtt kétféle bor közül kóstolással kell kiválasztania a zászlósbort,siker esetén esküt kell tennie, majd el kell fogyasztania egy pohárkával. Az avatott nemzeti színű szalagon függő érmét, egy üveg saját nevére palackozott zászlósbort, díszes oklevelet kap.

A borrend célja, hogy Cegléd város és a környező települések határában gazdálkodó szőlősgazdákat, bortermelőket a régi hagyományok újjáélesztésével támogassa, a hazai és külföldi szakmai összejöveteleken és piacokon boraikat megismertesse, azoknak hírnevet szerezzen. A kulturált borfogyasztási szokások és a borfogyasztás kedvező élettani hatásainak bemutatásával a fogyasztókat segítse. A bor szeretetére, tiszteletére tanítsa a jövő generációját.

Ungváry László vallotta,hogy mi, a barázdában járó magyarok előrelátó fajta vagyunk, de amikor a barázdában megfordulunk, visszatekintünk a múltba, hogy annak tanulságaiból is építsük a jövőt.

Levelezési cím: 2711 Tápiószentmárton, Sőregi út 41.

E-mail:ceglediborrend@gmail.com

Mobil:+36-30-945-3603


„A bor a királyok itala – az italok királya.”- ennek jegyében mi, Őfelsége borlovagjai készek vagyunk Őt híven szolgálni.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center