Budafok Borváros 2014

„A borászat ma már újra nemcsaktermelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divatis” – hangzott el Kövér László, az Országgyűlés elnöke a múlt héten a 25.Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenőtéren. „Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazaiborásztársadalom, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnekés alkotnak” – mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy „aki szőlőtgondoz, hazára lel”. Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora,vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai.

Európában egyedülálló az a 40kilométernyi feltárt, összefüggő pincerendszer, amely a városrész alatthúzódik. A hegyek gyomrában lévő közel 100 millió liter tárolókapacitás, apalackozóüzemek, a pezsgőérlelő pincék, hangulatos pincelátogatások ésborkóstolók, a művészien faragott ódon hordók és borászati eszközök mind-mindrészei Budafok-Tétény mai arculatának. Több mintszáz éve érlelődnek Európa egyik legnagyobb pincerendszerében minőségi nedűk.Itt születnek az elegáns, könnyed pezsgők, a borköltők bíbor árnyalatú erősvörösei, akárcsak nagyapáink szikvízes fröccseinek alapja, a száraz fehér, ésnem utolsó sorban az egyik feltörekvő "ifjonc", a rozé, amely előtt atársasági élet ínyencei is kénytelenek meghajolni.

Budafok-Tétény páratlanborkultúrával büszkélkedhet, és ezt minden évben nyárbúcsúztató fesztivállalünnepli. A hagyomány és a minőség őrei két napra kitárják (pince)kapuikat azönfeledt, sokszor bohém sokadalom előtt.

Idén is a MagyarországiBorrendek Országos Szövetsége „felügyelete” mellett zajlott az ünnepi megnyitó,ahol Pro Vino Érdeméremmel tüntették ki Tar Tibornét, a PromontóroumBorlovagrend tagját. 25. Budafoki Pezsgő- ésBorfesztiválon a Promontórium Borlovagrend ünnepélyes keretek között tagjai sorábaválasztotta Lics Judit borászt, Megyeriné Hunyadi Katalint, a Soós IstvánBorászati Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóját és Viniczai Sándor szakírót.


dscf7799-copy.JPG dscf7801-copy.JPG dscf7813.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center