Borvidékek borrendjei a Bánáti borfesztiválon, Versecen

A magyarországi borrendek némelyike kiváló kapcsolatot ápol határon túli borrendekkel, sőt mi több megalakulásukat is segítette, mint például a Bánáti borvidéken a verseci Szent Teodor Borlovagrend megalakulását a szegedi Szent Vince Borlovagrend. Ezeket a kapcsolatokat „legalizálta”, a borrendek összetartozását erősítette a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alapszabály módosítása, hogy a határon túli borrendek „társult tagi” státuszt nyerhetnek, így ma öt határon túli borrend társult tagunk van.

Legtöbbjükkel nagyon aktív a kapcsolat, egymás rendezvényein kölcsönösen részt veszünk. Így történt ez a verseci régió borászait tömörítő Bánáti Szent Teodor Borlovagrendnél is, amikor Nicola Cuculj nagymester úrtól a márciusi VINO FEST-re előző évhez hasonlóan meghívás érkezett: amelynek során lehetőséget kaptunk a borrendek és az általuk képviselt borvidékek bemutatkozására Versec központjában a Szerbia Hotelben szervezett borkiállításon. A szépszámú közönség elismeréssel kóstolta a bemutatkozó borászatok termékeit:

Mátra-aljáról a Borpalota borai, Glória Sublimis Borrend nagymestere Dunai György Sándorné, a Duna-Borrégiót képviselő ESZESVIN borait a Krämer Fülöp Borlovagrend tagja Berei Tamás, Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, Zánkáról Varga Zoltán a Balatonvin Borlovagrend tagja, Tihanyból a Salánki Családi Borászat és a Vinum Tychoniensis Borlovagrend nagymestere Salánki Sándor, a Kunsági Borvidékről a kiskunhalasi Szőke Pincészet borait, a kunfehértói Aranykapu Zrt pálinkáit Kunszeri Miklós, a Cultoris Moris Redemptionis Borrend nagymestere prezentálta. Egyedi borokat mutatott be Pölös Attila az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Dél-Alföldi Legátusának legátja: szeged város borát és a legátus zászlósborát.

A vendéglátók szakmai csemegéről is gondoskodtak, meglátogathattuk és megkóstolhattuk a Versecen található, a hajdani Jugoszlávia borral történő teljes ellátására tervezett óriás-vállalat a „VRŠAČKI VINOGRADI” borturizmusra szakosított Guduricai telephelyét és a központi 5 emeletes óriási üzemet, amelynek bortároló épülete Y alakú, a volt Jugoszlávia nevének nemzetközi jelének megfelelően. Nagyon érdekes az épület állandó hőmérsékletének biztosítása: a falaktól kb. 30 cm távolságban fél méteres beton elemekkel létrehozott levegő-hűtőrendszer.

A vidék fő fajtája és a legnagyobb tömegben termesztett szőlő a Bánáti rizling, de a világfajták mellett már van jelentős ültetvény Kékfrankos, Merlot és Cabernet kékszőlőkből is a hagyományosan fehér-szőlős borvidéken. Különlegességként kóstoltuk Cuculj nagymester úr a Hamburgi Muskotályból készült primőr borát, és az itt őshonos fűszerezett csemegebort, a Bermet-et. Ez készíthető fehér borból is meghatározott receptura alapján adagolt „füvekkel” amelynek összetételét, arányát minden termelő maga állapítja meg és őrzi, nagy titokként.

A régióban több ezer hektáros szőlőtáblák a 641 m magas Gudurica hegyoldal nyugati és a déli részén kilométereken keresztül szegélyezik az országutat. A „VRŠAČKI VINOGRADI” cégnek is 1700 ha ültetvénye van, amelyben folyamatosan cserélik a kiöregedett táblákat.

A fesztiválon a magyar borrendek találkozhattak szerbiai, főleg vajdasági borrendekkel, de jelen volt többek között a belgrádi borlovagrend is, és legfiatalabb, bajsai Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrend képviselői is. A borrendeket fogadta a város Polgármestere Čedomir Živkovič úr, és az esti díszvacsorán jelen voltunk Szerbiában szolgáló spanyol nagykövet borlovaggá avatásán.

A „delegácija” valamennyi résztvevőjének kellemes élményként marad meg a kissé távoli, de nagyon jól szervezett, figyelmes fogadtatás, a vendégszeretet amit tapasztaltunk ottlétünk alatt.

Köszönet érte Tatjána Palkovács , a rendezvényt szervező Turisztikai hivatal igazgató asszonyának, Nicola Cuculj nagymester úrnak és kedves feleségének Jasmin asszonynak, és nem utolsó sorban Borbély Irénkének, aki kinyittatta és részünkre mini-orgonahangversenyre késztette a római katolikus templom kántorát.

albumatadas-polgarmesternek.JPG hazigazdak.JPG img-3199.JPG img-3207.JPG img-3217.JPG img-3247.JPG img-3298.JPG img-3301.JPG img-3308.JPG

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center