Bonus Bonorum Borrend

Bonus Bonorum Borrend bemutatkozása


Losoncziné Sandra Kláranagymester

Székhely: Balatonboglár Zrinyi u.93.

E-mail:BBBorrend@BB.hu

A Balatonboglári Borvidék hagyományainak ápolása, tanulmányozása. Felkutatja és fejleszti a reklám és propaganda lehetőségeket, felhívja a figyelmet a boglári borok és pezsgők széles skálájára, melyet az itteni szakemberek, szőlészek és borászok munkája mellett a természet bőkezűen bocsát rendelkezésünkre.

S. Horácius mondta: a tele pohár nemcsak ékes szólóvá tesz, hanem nemes gondolatok szülőjévé is válik. A bor nemcsak egy nemes ital, hanem szimbólum is, szimbóluma a szerelemnek, a barátságnak, egy ország gazdaságának. Mi is nagyon szerettünk volna hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar emberek mindennapi italává váljon, hiszen egy egészséges étkezés koronája csakis egy jól kiválasztott, az ételekhez szervesen illő bor lehet.

Így alakult meg a Bonus Bonorum Borrend, ma is a borvidék legnagyobb pincészetének, a BB-nek a borrendje. Mindent megteszünk a vállalat borainak népszerűsítéséért és azért, hogy boraink kapják meg méltó helyüket a magyar és a külföldi piacokon. A bennünk rejlő marketing lehetőségekkel állunk a magyar borkereskedelem szolgálatába.

A BB Muskotály bor Magyarország első bormárkája az 1970-es években így vált a fogyasztók széles körében ismertté, kedveltté és bárki számára elérhetővé. Természetesen borrendünk, a Bonus Bonorum Borrend zászlós borának választotta.

A Balatonboglári Borlovagrend 1986-ban alakult meg. Neve a latin kifejezésből magyarra fordítva azt jelenti: „Jó a legjobbak között”. A Bonus Bonorum Borlovagrend díszöltözékét a Vígszínház jelmeztervezői tervezték; a lovagi talár vörös bársonyból készült, fekete- és aranyszegélyes. Emblémájukban egy 1736-ban készült bálványsajtó látható. A férfiak díszöltözékéhez egy fekete magyaros kalap is társul. A borrendben azonban a hölgyeknek jutott a főszerep.

Ennek magyarázatát Emese legendájából érthetjük meg.

Ismeretes, hogy a Balaton déli partja régóta Magyarország egyik virágzó szőlővidéke volt. A XVI. századi írásos dokumentumok ékesen bizonyítják ezt. Később a török birodalom terjeszkedése óriási károkat okozott a virágzó szőlő- és borkultúrában. A hódítók pusztító útjuk során falvakat, tanyákat fosztottak ki, lakóik egy részét lemészárolták. 

Egy nap Boglár falvát is a törökök támadása fenyegette. Közeledésük hírére a lakosság nagy része a tavat körülvevő mocsarakba menekült el. Kevesen maradtak csak otthon. Közöttük volt Emese, a falu egyik legszebb és legokosabb asszonya. Ő mindenképpen meg akarta menteni a falut és annak népét a dúlástól, fosztogatástól. A törököket meglepte az asszony bátorsága, szépsége és hősiessége. Még maguk a vezérek is arra kérték a pasát, hogy kegyelmezzen meg a falu népének. 

A pasa ráállt végül az alkura, de furcsa feltételt szabott kegyelme ellenében, mondván: „Ha a szép magyar hölgy képes arra, hogy felismerje faluja borát a többi között, amelyet számára felszolgálnak - úgy megkíméli a lakók életét.” Emese ezt tudva, titokban a töltögetőkhöz férkőzött és a muskotályos hordóból is töltetett. Abból a muskotályból, amelyet a falu környékén már régóta készítettek. Tudta, hogy a boglári muskotályt minden borok között felismeri. Azért, hogy a próbát a törökök még nehezebbé tegyék, a borok kóstolását Emesének bekötött szemmel kellett elvégeznie. Az asszony azonban így is könnyűszerrel kiválasztotta a finom zamatú, csodálatosan finom boglári muskotályt. A pasa busásan megjutalmazta őt és valóban megkegyelmezett a falu népének. Végül egy óriási szekér muskotály borral vonult el a sereg – a lakók nagy örömére. Volt nagy dínom-dánom ünneplés Bogláron a hősies Emese tiszteletére, megszabadulásuk örömére és – nem utolsó sorban – a boglári muskotály bor hatására.

A Bonos Bonorum zászlós bora a híres Boglári Muskotály, erre esketi fel a mintegy 40 állandó tag a próbán helytállt új borlovagokat. Az avatások közül a legnagyobb nyilvánosságnak örvendőnek a BB Boglári Szüreti Fesztivál szolgál helyszínéül.

Bonus Bonorum borrend elérhetősége

Losoncziné Sandra Klára nagymester

8630 Balatonboglár Zrinyi u.93.

BBBorrend@BB.hu003.jpg 006.jpg bonus-bonorum.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center