Balatonvin Borlovagrend

Balatonvin Borlovagrend legfrissebb hírei

Balatonvin Borlovagrend bemutatkozása


Koczor Kálmán nagymester

Székhely: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 5.

e.mail:balatonvinborlovagrend@gmail.com


A BALATONVIN BORLOVAGRENDET 1984. március 4-én Csopakon a Suly-kúriában alapították a Balatonfüred-Csopaki borvidék szőlészetéért, borászatáért, hagyományaiért elkötelezettséget érző szőlőtermelők és borkedvelők.

A Borlovagrend célja a mintegy 2000 év alatt kialakult szőlészeti, borászati hagyományok ápolása a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Valljuk, hogy a bor mögött szorosan összefonódva mindig ott találjuk a tájat, az embert, a kultúrát, melyek kölcsönösen hatnak egymásra, alakítják, formálják egymást.

Borvidékünk változatos talajösszetétele és a hegyek lábánál elterülő Balaton víztükrének együttes hatása alakítja az itteni dűlőkben termelt szőlőfajtákból készült borok egyedi, kiemelkedő minőségét.

A magyar írásbeliség első emlékei egyben a Balatonfüred-Csopaki borvidék szőlőműveléséről is hírt adnak. István király 1018 körüli alapítóleveléből ismerjük meg Paloznak nevét, mint az első hazai szőlőművelő települést, és Guden vitéz 1079-ben paloznaki tizenegy szőlőst hagy a veszprémi egyházra. 1055-ben I. Andrástól a Tihanyi Apátság húsz háznép szőlőst kapott.

Az 1754-ben alakult Szabad Csopaki Szőlőhegy hegyközség pecsét lenyomatát választotta Borlovagrendünk emblémájául. Zászlónkon ezekkel a motívumokkal tisztelgünk a szőlőművelő őseink emléke előtt.

Sok költő, író, művész megemlékezett műveiben, és zengte dicséretét az olaszrizling szőlőfajtából érlelt bornak, amely a borvidék hírnevét megalapozta, és e termőtájon termesztett szőlőből készült bor szolgáltatja a fajtára jellemző legmagasabb élvezeti értéket. Méltán ez Borlovagrendünk zászlós bora.

Díszruhánk a Veszprém megyei szűr-motívumok felhasználásával a kisnemesi hagyományokra épül.

Zenés jeladásunkat, és himnuszunkat Balázs Árpád zeneszerző komponálta.

Avatási ceremóniánk alapja az 1300-as évekből származó legenda, melyben megemlékezünk a szőlészetért, borászatért tevékenykedő szerzetesekről.

Borlovagrendünk kezdeményezésére és közreműködésével kapta meg 1987-ben, Balatonfüred Rómában a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa címet.

Tagjaink között megtalálható a borvidék minden jelentősebb szőlészettel, borászattal foglalkozó gazdaság tulajdonosa, szakembere, valamint számos külföldi, és országos kiemelkedő személyiség.

A borvidék bormarketingjének elősegítése érdekében szorosan együtt működünk a térség Borút Egyesületeivel, a borászképzést folytató szakközépiskolával, a borvidék borait reprezentáló Balatoni Borok Házával, és segítjük a borvidéki települések testvérvárosi kapcsolatainak ápolását.

Az egyházi szertartásoknak is fontos kelléke a bor. Ennek szellemében élő kapcsolatot alakítottunk ki a történelmi egyházakkal, melynek keretében több templomban tartottunk borlovagrendi avatást. Jeles borünnepeinken az egyház képviselői bor-szenteléssel és áldással emelik az esemény fényét.

balatonvinborlovagrend.hu

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center