Balatonkenese Kötetet jelentetett meg tízéves történetéről a Kelet-Balatoni Borrend

Balatonkenese Kötetet jelentetett meg tízéves történetéről a Kelet-Balatoni Borrend.

A könyvet hétfőn mutatták be az egyik helyi hotelben. Győrfi Károly, a borlovagrend alapító elnök-nagymestere elmondta, a kötetben szerették volna összefoglalni a szervezet 2009 óta íródó történetét. A bemutatón elhangzott, a kiadvány elkészítésén több mint egy éve dolgoztak, a megjelentetést több térségi önkormányzat, civil szervezetek, cégek és több borlovagrendi tag segítette 5-150 ezer forinttal.

A könyv – amelyet Győrfi Károly tervezett – gazdag képanyaggal részletesen ismerteti a borrend hagyományos rendezvényeit: az évindító Vince-napi bálokat – ahol évről évre borapródokat avatnak, akik idővel a borrend tagjai lehetnek –, a szervezet borversenyét, amelyen a kelet-balatoni tájegység termelői mutatkoznak be, és amelyen megválasztják Kenese város borát. A kiadvány áttekintést ad azokról a hazai és külföldi utazásokról is, amikor más borrendek meghívására képviselték a tájegységet. A könyv emellett több olyan családi termelőt is bemutat, akik több tíz éve foglalkoznak szőlőműveléssel és borkészítéssel a térségben, míg Vér Lászlóné Kiss Irén tollából a keleti medence szőlőkultúrájáról olvasható összefoglaló. Győrfi Károly kiemelte, alapításuk óta arra törekednek, hogy népszerűsítsék a magyar szőlő- és borkultúrát. A borrend jelenleg harminc taggal működik, szeptember végén további három személlyel bővül a létszáma.


A kötetbemutatón Németh Péter református lelkész méltatta a szervezet működését, míg Azurák Mihály borirodalmár, a borrend tiszteletbeli tagja arról beszélt, a Kelet-Balatoni Borrend egy nyitott közösség, amely értéke a térségnek.

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center