Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend

Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend bemutatkozása

A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend 2015. szeptember 27-én alakult meg 18 taggal Balatonfüreden, az egyesületet a Veszprémi Törvényszék 2015. november 25-én bejegyezte.

Székhelye: 8314 Vonyarcvashegy, Helikon u.22., levelezési címe: 8360 Keszthely, Deák u. 2.sz.

A NagymesterEnese Beáta, telefonszám: 06-30-2276-593, e-mail cím: beata.nse@gmail.com.

A honlap címe: www.gizellakiralynenoiborrend.hu

A borrend zászlósboraaz Olaszrizling.

2017. április 19-én borrendünket felvették a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségébe.

Borrendünk éves szakmai országos rendezvénye a Gizella Napi Ünnep minden év májusában Gizella nap táján kerül megrendezésre.

Tagságunk mögött hét borászat található (Bezerics Borház, Borbély Családi Pincészet, Gál Szőlőbirtok Pincészet (Gálné Dignisz Éva, - Balaton-felvidéki szőlők -) Koczor Pince, Lídia Borház, Szent György-hegyi Pince, Trió Pince).

Régiós szerveződésű borrendünk hat borvidéket (Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék) kíván összefogni, közösségteremtő céllal alakult a szőlőtermelés és borkultúra hagyományainak ápolására, valamint a történelmi kultúrtáj védelmének elősegítésére.

A Kárpát-medence egyik legrégebben jegyzett szőlőtermelő vidékének írásos említése 1038-ból való, amikor Gizella királyné férje, István király engedélyével nyolc szőlőst adományozott a veszprémi apátságnak. Gizella királyné nemcsak a Balatoni felvidéken támogatta a szőlőművelést, hanem a Ménes-Magyarádi borvidéken, amely Arad-hegyalján található, itt elsőként Gizella királyné vásárolt földet a bencéseknek, ők alapították meg a szőlészetet, borászatot. Gizella királyné élete, fáradhatatlansága, vendégszeretete, közösségi jótékonykodása és a szőlőműveléshez való viszonya példamutató női borrendünk számára.

Borrendünk célja és tevékenysége közé tartozik többek között a Balatoni Borrégiót alkotó borvidékek szőlőtermelésének, borkultúrájának és hagyományainak ápolása, a minőségi borok megismertetése, a bor és gasztronómiakapcsolatának bemutatása, szakmai és kulturális rendezvények szervezése. Egyesületünk egyik különleges célja az, hogy elősegítse a Balaton-felvidék megőrzendő kultúrájának világörökség részévé válását. A borkultúra, a szőlő- és a bortermeléssel kapcsolatos tevékenységünk, mint a Balaton-felvidéki kultúrtáj megőrzési tevékenysége, a történelmi borvidékeken is egyedi célunk.Borrendünk szigilluma porcelánból készült. Díszruhája óaranyszínű pelerin, körgallérján a szigillum lenyomatával.Borrendünk logója a borrégióban élő festőnő, Józsvainé Kislőrincz Edit tiszteletbeli tagunk akvarell képe, amelyet a borrend ajándékba kapott. A kép a festőnő engedélyével megjelenik tagsági okiratunkban, díszoklevelünkön, hivatalos levelezésünkön és a zászló egyik oldalán is, amely szintén óarany színű. A zászló másik oldalán a borrend neve és a borrend jelképe található.

Borrendünk legendája bemutatja a balatoni tájszőlőművelésének eredetét, Gizella királyné kapcsolatát a szőlőműveléssel, valamint a borvidéki ember szabaddá válásának életérzését.


(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center