Arany Sárfehér Bor-és Pezsgőrend Egyesület

Arany Sárfehér Bor-és Pezsgőrend Egyesület legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Arany Sárfehér Bor-és Pezsgőrend Egyesület bemutatkozásaPár éve alakult a bor és pezsgőrend, az egyedülálló „hungarikumként” számon tartott Arany Sárfehér hazájában, Izsákon. A régebben csemegeszőlőként is értékesített, majd pezsgő-alapborként hírnevet szerzett fajtábóll megfelelően kiválasztott technológiával nagyon kellemes, jellegzetes, a gasztronómiában jól illeszthető bort lehet készíteni.

A rend tagjai zömében szőlőtermesztők-borászok, kisebb nagyobb méretű birtokokon, akik a hagyományaikat, a táj kultúráját, és a minőségi borfogyasztás propagálására szövetkeztek.

Rábaközi Zoltán nagymester

Székhely/levelezési cím: 6070 Izsák Dózsa György tér 3.

Telefon: 06/76/374 036, Mobil: 06 20/236 2558

Oreskó Imre alapító nagymester

Kapvsolattartó: Birkás Csilla

tel: 36-20-912-4368

e-mail: birkasborhaz@gmail.com

• alakulás dátuma

2006. szeptember 23

• zászlósbor

Arany sárfehér eredetvédett bor, vagy pezsgő

• telefon

Célunk: - a térségben fellelhető szőlészeti és borászati kultúra fenntartása, értékeinek megőrzése és terjesztése különös figyelemmel az Arany sárfehér fajtára illetve az abból előállított termékekre.

• avatási ceremónia

A jelölt a Bor- és Pezsgőrend Regulában maghatározott 3 próba letételével bizonyítja rátermettségét, majd esküt tesz

• szigillum

A borrend címerét ábrázoló arany serleg, arany láncon a nyakban viselve.

• zászló

Aranysárga színű zászló, középen a borrend zöld, vagy arany színnel hímezett címerével.

• borrend története

Arany Sárfehér Bor- és Pezsgőrend Egyesület

Bor- és Pezsgőrendünk 2006. szeptember 23.-án alakult, és a Kunsági borvidék Izsáki körzetében működik. A körzetben 2400ha szőlőterület található. Ökológiai jellemzői alapján szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas. Legnagyobb területen termesztett szőlőfajtái: Arany sárfehér, Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Bianka, Kövidinka, Zalagyöngye, Bianka, és egyéb fajták.

Célunk: - a térségben fellelhető szőlészeti és borászati kultúra fenntartása, értékeinek megőrzése és terjesztése különös figyelemmel az Arany sárfehér fajtára illetve az abból előállított termékekre. - Kulturális és szakmai rendezvényeken megjelenésével, bemutatókkal és egyéb programokkal az Izsáki körzet szőlő és borkultúrájának bemutatása, jó hírének öregbítése.

A névadó szőlőfajtánk az Arany sárfehér származásának rövid története a következő. Izsákon, 1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata. Az Izsáki sárfehér nevet a fajta kezdettől fogva az Izsáki szőlőtermesztőktől kapta. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt nehéz, mint a sár találó névválasztás. Később Kostka László Izsáki gyógyszerész (Csontvári Kostka Tivadar öccse) volt termesztésének nagy apostola.

Az Izsáki sárfehér ismert csemegeszőlőként, mint Aranysaszla 1930-as években csemegeszőlőként több mint 3000 vagonos tételekben, egysoros ládákba cizelláltan szállították a német piacokra. Ebben az időben a Henkel német pezsgőüzemben készítettek először sikerrel a Sárfehér szőlőből kiváló minőségű pezsgőt.

1972-ben a helyi állami gazdaság ezekből, a tapasztalatokból kiindulva indította el a pezsgőgyártást. Az 1997-es és az 1999-es évjáratú Sárfehér minőségi borát 1999-ben és 2000-ben beválasztották a Magyar Zászlós Borok rendjébe. Az 1997-es évjáratú 100%-ban Sárfehér alapborból készült fajtapezsgőt pedig 2001-ben a XI. Alföldi borok versenyén és a XXVII. Országos Borversenyen is aranyérmet nyert. Mindezek is bizonyítják, hogy nem helytállók azok a szakmai leírások melyeket a fajta borászati értékéről korábban állítottak.

Az Izsáki sárfehér Izsáki elnevezését, a fajtanév rövidítését Német Márton ampelográfus vezette be 1967-ben és a fajtajegyzékben is így szerepelt.

A rövidített fajta nevének megváltoztatása, hosszú procedúra után 1999. december 13.-án véglegesítődött. Az OMMI főosztályának a fajta jegyzék módosítás javaslatával az FVM meghozta határozatát. Az Izsáki,, szőlőfajta nevét ,, Arany sárfehér” - névre változtatta.

2006. február 3-án a szőlőfajták közül elsőként került eredetvédelmi leszabályozásra. 2001-től az évente megrendezett Sárfehér borverseny 2006 óta, mint Hungarikum Borok és Pezsgők Országos versenyeként kerül megrendezésre, melynek fő védnöke a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. Az Izsáki Sárfehér Napok az egyik legrangosabb szeptember utolsó hetének hétvégéjén tartandó az Arany sárfehér fajtát ünneplő városi rendezvény.


koncz-gabor.jpg uj-borrendi-tagok.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center