Akasztói Borbarát Borrend

Akasztói Borbarát Borrend legfrissebb hírei

(a borrend még nem küldött be hírt)

Akasztói Borbarát Borrend bemutatkozása

• Akasztói Borbarát Borrend Egyesület

• 6221 Akasztó Fő út 59.

• alakulás dátuma: 2010.02.26.

• nagymester: Csaba Gyula

• zászlósbor: Akasztói hegyközség által szervezett éves borversenyen a csúcsbizottság által a legjobbnak ítélt akasztói termőhelyről származó fehér, rosé, vagy vörösbor.

• telefon: 06 20 800 7814

• e-mail:gyula.csaba@gmail.com

Alapítók:

Nagymester: Csaba Gyula

Kancellár: Martinkovics Tibor

Ceremóniamester: Gubán Gyula

Krónikás: Hubert János

Főpohárnok: Teknyős Károly

Pohárnok: Kállai Pál, Bognár Csaba

Kincstárnok: Fehér Béla

Zászlóőr: Jónás József

Vadászmester: Beszedics László

Gasztronómus: Szabó József

Borrendünk célja a helyi szőlő- és borhagyományok megőrzése, a borkultúra terjesztése, az akasztói borok hírnevének jobbítása, megjelenés a különböző szakmai rendezvényeken, határon innen és túl.

Avatási ceremónia

A Nagymester köszönti az ünneplő közönséget borrendünk nevében. Felkéri a Ceremónia-mestert az avatási ceremónia lebonyolítására.

A jelölteknek a szőlő és borhagyományokhoz kapcsolódó feladatokat kell végrehajtaniuk.

Amennyiben a Nagymester munkájukat elfogadja, kezdődhet a díszruha felöltése majd a fogadalomtétel.

Én… fogadom, hogy az Akasztói Borbarát Borrend Alapító Okiratához mindig tartom magamat.

A szőlő- és borkultúrát terjesztem, hagyományainkat megőrzöm, az akasztói bor hírnevét jobbítom.

Ha fogadalmamat meg nem tartom, Isten szőlőmet jéggel verje, seregély lepje, a borrend tagsága vessen ki soraiból.

Isten engem úgy segéljen!

A borrend története: 2010.02.12-én a Martinkovics Családi Pincében megtartott alapító ülésen az alapító tagok kinyilvánították a borrend megalapításának szándékát. Gubán Gyula napirend előterjesztése alapján a következő személyi és működési döntések születtek a jelenlévő alapító tagok egyöntetű szavazatával.

A tagok létszáma folyamatosan bővül, mára 24 fő rendes tagot és számos tiszteletbeli tagot számlálhatunk.

A borrend tevékenysége: A tagok a megalakulás óta eltelt 5 évben főszervezőivé váltak az Akasztói Mária-napi Búcsú és Falunapok rendezvényeinek, ésszámos hazai és külföldi borászati témájú rendezvényen vettek részt és képviselték a rendalapító okiratában foglalt értékeket és célokat. Folyamatosan épülnek kapcsolataink a hazai borrendekkel.2015 július 31-én a Kecskeméti Törvényszék jogerősen bejegyezte egyesületünket, 2016-ban pedig reményeink szerint a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének teljes jogú tagjai lettünk.

A környékben elsőként meghonosítottuk az Adventi Forralt Bor Ünnepet, amelyre advent negyedik hétvégéjén kerül sor, és az ünnepi hangulatmegteremtésén túl a helyi értékeket őrző intézmények, közösségek (Általános Iskola, Óvoda) támogatására adománygyűjtést szervezünk és magunk is adományozunk.

2015-ben első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendeztük meg a Márton-napiborszenteléssel egybekötött gazdabált, ahová a mezőgazdasági ágazat helyi szereplőit hívtuk, hogy együtt ünnepeljük a gazdasági év végét új borainkat bemutatva.

Jövőbeni terveink között szerepel a helyi közösségi élet további erősítése, támogatói körünk bővítése, valamint hazai és nemzetközi partnerek segítségével kulturális és gasztronómiai pályázatok elnyerése és megvalósítása.2015.jpg akasztoi-borbarat-borrend.jpg erem.jpg

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center