A borlovagrendek zászlósborait kóstolgatták

DUNAFÖLDVÁR. Nem új keletű dolog az, hogy aSűrű család szőlőműveléssel, borászattal foglalkozik,mint ahogyan az sem, hogy a családfő, dr. Sűrű János címzetes egyetemi docens,a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend alapító tagja szakmai szervezetekbenvállal szerepet.

Az viszontújdonság, hogy a közelmúltban elkészült a család irigylésre méltóan széppincéje. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a Magyarországi BorrendekOrszágos Szövetsége szakmai és etikai bizottsága – amelynek az agrárszakemberis tagja – Dunaföldvárt, azon belül is a Sűrű-pincét választotta ülésehelyszínéül. A bizottság elsőként a borrendi rendezvények külső megjelenését,belső tartalmát szabályozó, 2009-ben megfogalmazott elvárásait frissítette.

Béleczki Mihályelnök tájékoztatása szerint ebben a dokumentumban azokat a külsőségeket,szakmai tartalmakat rögzítik, amelyeket elvárnak az avatásokon, felvonulásokon,borrendi programokon. Példaként említette, hogy az avatandó személynek ünnephezméltó öltözetben illik megjelennie az avatáson. Összegezték a bizottság tagjaia múlt évben végzett munkájukat, amiről az elnök számol majd be a közgyűlésnek.

A szakmaibizottság munkaprogramjának eleme a borrendek zászlósborainak minősítése, amireszintén sort kerítettek. Nyílt bírálat keretében értékelték, hogy a nedűkmegfelelnek-e a fajtának, termőhelynek, évjáratnak, készítési módnak, illetveértékelték a címkét, a kapszulát, ezek harmóniáját. A Dunaföldvári Szent RókusBorlovagrend zászlósbora, Tóth Géza shiráza kiválóan szerepelt a mustrán.

Tolnai Népújság - 2018. 02. 08

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center