Kínai a legjobb vörösbor

A legbefolyásosabb borszaklap, a Decanter 2011-es versenyén egy kínai vörösbort választottak a legjobbnak. A World Wine Awardsra idén 12 252 bort neveztek, ebből 25 kapott elismerést. Argentína kapta a legtöbb díjat, összesen hatot. Ahogyan az élet számos területén, például a sportban is jönnek fel a kínaiak, úgy most már a borkészítésben is kezdik lekörözni az európai országokat. Először eltanulták a borkészítés tudományát, majd felvásárolták a legjobb szőlőbirtokokat Európában. Most pedig a legbefolyásosabb borszaklap, a Decanter 2011-es versenyén elnyerték a legjobb vörösbor címet.
A World Wine Awardsra, vagyis a legjobb nemzetközi bornak járó trófeára idén 12 252 bort neveztek, ebből összesen 25 kapott elismerést. A legsikeresebb nemzet Argentína lett: ők összesen 6 díjat hoztak el, míg a franciák, a portugálok és az új-zélandiak hármat. A verseny meglepetése Kína, illetve az ázsiai borrégió előretörése.

A szakértők szerint a beérett kínai siker elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi évek szemléletváltásának nyomán a mennyiség helyett – Kína a világ 8. legnagyobb bortermelője – a minőség dominál legjobb hazai borászataikban. Ennek eredménye, hogy a He Lan Qing Xue pincészet 2009-es évjáratú Jia Bei Lan cuveéje (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Gernicht) a csúcsra jutott a 10 font feletti Red Bordeaux Varietal kategóriában. A nedű az északnyugat-kínai, Ningxia autonóm régióból származik, melyet idegenforgalmi szempontból is jelentős térségként tartanak számon. Itt húzódik a híres kínai nagy fal egy része. A nyertes pincészet nem túl nagy mennyiséggel, 20 ezer palackkal rendelkezik a győztes évjáratból. Borásza, Li Demei Bordeaux-ban képezte magát.

Forrás: boraszportal.hu

(c) 1995-2018 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center